Prof. Ing. Alojz VEREŠ, DrSc.
V prvej polovici leta bolo dosť atmosférických zrážok na dynamický rast letorastov a listovej plochy, preto kry viniča očividne mohutneli. To nabáda k zásahom do architektúry krov v druhej polovici leta. Aktuálne ostávajú zelené práce na letorastoch, pribudlo skracovanie-snímanie ich vegetačných vrcholov - osečkovanie. Bazálno-apikálna dominancia zastavila intenzitu, na letorastoch sa znížili prírastky a napokon zastavili rast. Listy jednotlivých etáží menia intenzitu asimilácie, produktivitu fotosyntézy.
Najproduktívnejšie sú listy strednej časti letorastu, v zóne strapcov, ktorým venujeme najväčšiu pozornosť. Dbáme, aby letorasty boli v drôtenke usporiadané, neprehusťovali ker, nevybočovali do medziradia. Dôležitejšie je to vo veľkovýrobe, kde sa osečkovanie robí lištami adaptovanými na traktore. Osečkovávajú sa bočné steny radov a súčasne snímajú vrcholy. Záhradkár túto prácu vykonáva ručne. Týmto letným rezom prakticky končia zelené práce na viniči.
Cieľom skracovania letorastov je zamedziť stratám na živinách spotrebovaných na ďalší rast ich vrcholcov, podporiť lepšie osvetlenie v zóne strapcov prevzdušnenie krov, zlepšiť podmienky na chemickú ochranu. Zastavením rastu sa podporí vyzrievanie pukov na letoraste, aj hrozna. Sú väčšie bobule, strapce aj vyššia úroda.
V praxi sa pri snímaní robia chyby, keď sa letorasty skracujú príliš silno-hlboko, skoro alebo neskoro. Hĺbka-dĺžka skrátenia závisí od vzrastu krov, od odrody (stolové, muštové), prírastkov a pokročilosti vegetácie. Kry so slabými prírastkami letorastov netreba osečkovávať. Letorasty sa zásadne skracujú až po definitívnom skončení ich rastu. Ak viditeľne prevyšujú opornú konštrukciu, skracujú sa 0,20 až 0,30 metra nad oporou. V čase skracovania vegetačných vrcholov sú v prevahe mladé listy, ktorých bilancia produkcie a spotreby asimilátov je stratová. Predčasné skrátenie iniciuje rast neproduktívnych zálistkov. Keďže sú už zdrevnatené, treba ich iba zaštipnúť. Rast nových letorastov môže spôsobiť predlžovanie vegetácie, straty na živinách, produktov fotosyntézy, ktoré sa majú odtransportovať do hrozna a zásobných orgánov viniča. V našich podmienkach obdobie skracovania pripadá na začiatok vyzrievania hrozna, to je asi na polovicu augusta. V prípade silnej infekcie hubovitých chorôb vrcholy letorastov odstraňujeme skôr.
Autor: ors
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.