Doc. Ing. Zoltán BEDRNA, DrSc.
Molybdén ako mikroživina je stavebným kameňom mnohých enzýmov v rastlinách. Okrem toho je prenášačom elektrónov pri redukcii dusičnanov a inhibuje účinok rastlinných fosfatáz. Podmieňuje tiež syntézu aminokyselín, z ktorých sa tvoria bielkoviny.
Príznaky nedostatku molybdénu sa prejavujú na hrachu, špenáte a šaláte bledozeleným sfarbením, predovšetkým starších listov rastlín. Pri extrémnom nedostatku sa vzdúva chlorotické pletivo listov a odumiera rastový vrchol rastliny. Často dochádza k deformácii tvaru a zmenšovaniu rozmerov jednotlivých listov. Ružičkový kel a iné hlúboviny majú listy skrútené do lyžičkovitého tvaru. Všeobecne sa zoslabuje rast a kvitnutie rastlín. Pri karfiole dochádza k nedostatočnej tvorbe hlávky, prípadne až k zakrpateniu „vyslepnutiu" srdiečka kvetovej ružice. Fazuľa a hrach je pre menšiu tvorbu hrčiek na koreňoch slabšieho vzrastu a poskytuje nízku úrodu strukov a semena.
Nedostatok molybdénu sa vyskytuje najčastejšie v kyslých piesočnatých a ílovitých pôdach s vysokým obsahom železa a mangánu, ktoré neboli dlhšiu dobu vápnené a hnojené organickými hnojivami. Hnojenie vysokými dávkami dusičnanových dusíkatých hnojív obmedzuje prijímanie molybdénu z pôdy rastlinami.
Podľa reakcie rastlín na optimalizáciu výživy molybdénom patria k veľmi citlivým hrach, bôb, karfiol, šalát a špenát. Strednou citlivosťou sa vyznačuje kapusta, kel, rajčiak, reďkovka a cvikla. Nízku citlivosť pozorujeme pri mrkve, petržlene, uhorke, cibuli, cesnaku, zeleri, kalerábe a fazuli. Ovocné stromy sú vo všeobecnosti menej náročné na výživu molybdénom.
Zdrojom vylepšenia výživy rastlín molybdénom v záhradke sú postreky roztokmi molybdenanu sodného alebo amónneho v nízkej koncentrácii 0,1 až 0,2 percenta. Pri karfiole a iných hlúbovinách to je 0,2 gramu v jednom litri roztoku na štvorcový meter. Pri predpestovaní priesady karfiolu odporúčame túto preventívne postriekať pred výsadbou dva razy hnojivovým roztokom.
Nadbytok molybdénu vo výžive rastlín sa prakticky nemôže vyskytovať, lebo rozpätie koncentrácie medzi jeho nedostatkom a nadbytkom je 50-krát väčšie ako pri ostatných mikroživinách.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.