(som)
Plnená paprika
Potrebujeme: 4 červené papriky, 1 malú štipľavú papričku, 500 g rybieho filé, 4 strúčiky cesnaku, 600 ml mlieka, 70 g masla, 60 g múky, 2 bobkové listy, 3 lyžice octu, tymian, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať, 3 lyžice olivového oleja.
Postup: Dvanásť hodín pred prípravou filé vložíme do hrnca, pridáme tymian, bobkový list, zalejeme vodou a desať minút povaríme. Potom filé vyberieme a dáme odkvapkať. V kastróle rozpustíme maslo, pridáme múku a urobíme zápražku, ktorú rozriedime mliekom. Pridáme do nej dva roztlačené strúčiky cesnaku, soľ a korenie. Rybie filé rozoberieme na menšie kúsky a zmiešame ich s pripravenou zmesou. Pridáme štipľavú papričku - ak je čerstvá, tak nakrájanú, ak je sušená, rozdrvenú. Očistené papriky bez jadrovníka sparíme vo vriacej vode, potom ich naplníme rybacou zmesou, pogúľame po podložke, aby mali formu valca. Na plechu ich polejeme olejom, octom a posypeme posekaným cesnakom. Okoreníme a dáme na desať minút zapiecť do predhriatej rúry. Pred podávaním ich ozdobíme petržlenovou vňaťou.
(obr. 1)
Studená miešaná zelenina
Potrebujeme: 2 červené papriky, 1 baklažán, 750 g rajčiakov, zelerovú vňať, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 150 g zelených olív bez kôstok, 2 lyžičky čerstvého tymianu, 120 ml červeného vínneho octu, 250 ml olivového oleja, 2 lyžice cukru, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Olivy dve minúty povaríme a vyberieme z vody. Papriky očistíme a nakrájame na pásiky, baklažán na kocky. Cibuľu posekáme, rajčiaky sparíme, olúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Na troch lyžiciach olivového oleja opražíme cibuľu, prisypeme nakrájanú papriku, rozotretý cesnak a päť minút podusíme. Potom pridáme rajčiaky, zmes posolíme, okoreníme a na miernom ohni ju neprikrytú dusíme ešte asi dvadsať minút. Medzitým nakrájame zelerovú vňať a spolu s tymianom ju krátko podusíme v panvici s troma lyžicami oleja. Zvlášť opečieme vo zvyšnom oleji nakrájaný baklažán a necháme odkvapkať na pijavom papieri. Všetky pripravené suroviny dáme spolu na panvicu, polejeme octom s cukrom a ešte dve minúty podusíme. Jedlo podávame studené.
(obr. 2)
Paradajky z Orientu
Potrebujeme: 4 väčšie paradajky, 150 g ryže, 150 g konzervovanej kukurice, 150 g tuniaka z konzervy, 50 g hrozienok, 1 lyžicu mandlí, petržlenovú vňať, 1 lyžicu horčice, 2 lyžičky octu, 4 lyžice oleja, karí korenie, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Uvarenú ryžu necháme vychladnúť. Pár petržlenových lístkov si odložíme na zdobenie, zvyšné posekáme a v miske zmiešame s olejom, octom a horčicou. Zmes osolíme, okoreníme čiernym a karí korením. Tuniaka vidličkou rozmelíme. Mandle opražíme bez tuku a v mise zmiešame s ryžou, kukuricou a hrozienkami. Odrežeme vrch rajčiakov a lyžicou ich vydlabeme. Naplníme ich ryžovou zmesou, ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou a na každú priložíme odrezanú časť. Poukladáme ich na tácku a prizdobíme lístkami petržlenovej vňate. Podávame studené.
(obr. 3)
Paradajkový šalát so syrom
Potrebujeme: 600 g paradajok, 400 g mozzarelly alebo iného pareného syra, 150 g žeruchy, 2 malé strúčiky cesnaku, 125 ml olivového oleja, 3 lyžice bieleho vínneho octu, 4 krajce toastového chleba, tymian, 60 g masla, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Paradajky a mozzarellu nakrájame, posolíme a okoreníme. Umytú žeruchu osušíme, konce odrežeme. Hrsť odložíme bokom, zvyšok zmiešame so strúčikom cesnaku, olivovým olejom a octom. Zmes dochutíme soľou a korením, zľahka primiešame k rajčiakom. Toastový chlieb nakrájame na kocky a opečieme na masle, posypeme tymianom a posekaným strúčikom cesnaku. Paradajkový šalát posypeme zvyškom žeruchy a opečenými toastovými kockami.
(obr. 4)
Autor: V sezóne paradajok, papriky
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.