knedle - gombolce, gule - sa robia z rôzneho cesta, pričom každé sa spracováva ináč - zemiakové, krupicové, tvarohové, klasické.
Bez ohľadu na to, z akého cesta sú knedle treba dodržať tieto pravidlá:
- Cesto musí byť dobre vypracované. Zľahka ho rozvaľkáme a pokrájame na štvorce, alebo vytvoríme valček, nakrájame z neho kúsky, tie rozprestrieme lyžicou alebo prstami a tak plníme.
- Na plnenie používame čerstvé, mrazené alebo kompótované ovocie. Zmrazené pred plnením nerozmrazujeme.
- Plnené ovocné knedle veľmi pozorne zabalíme, aby sa neotvorili a nerozvarili. Vkladáme ich do prudko sa variacej osolenej vody, ktorú znovu privedieme do varu a opatrne zamiešame, aby sa knedle neprilepili ku dnu.
- Keď knedle vyplávajú navrch, sú zvyčajne hotové. Pre istotu môžeme jednu knedľu vybrať a rozkrojiť, či je cesto dôkladne uvarené.
- Ovocné knedle podávame posypané tvrdým strúhaným tvarohom, mletým makom, opraženou strúhankou, cukrom alebo škoricovým cukrom. Polievame rozohriatym maslom, sladkou alebo kyslou pochúťkovou smotanou. Ozdobíme šľahačkou alebo rozšľahaným tvarohom. Nepochybne je to kalorická bomba.
Knedle môžeme pripraviť aj zo zemiakovej kaše v prášku takto (1): 200 g hrubej múky, 200 g zemiakovej kaše v prášku, 2 vajcia, 3 dl vody, soľ.
Prášok zalejeme vodou s rošľahanými vajcami a soľou, pridáme múku, spracujeme cesto. Vytvoríme valček, nakrájame ho na dieliky a do nich zabalíme ovocie. Dobre zaguľatíme a hneď uvaríme v osolenej vode.
Krupicové knedle (2): Pripravíme ich z 300 g hrubej múky, 200 g jemnej krupice, 5 dl mlieka, 2 vajcia, 30 g cukru, soľ.
V osladenom a osolenom mlieku uvaríme krupicu na kašu pri stálom miešaní a necháme vychladnúť. Pridáme vajcia, cukor, múku a vypracujeme tuhšie cesto. Rozdelíme ho na kúsky a na pomúčenej doske plníme ovocím. Knedle dobre uzavrieme, zaguľatíme a varíme 7 - 8 minút v osolenej vode.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.