dodržať určitý postup, aby zelenina a ovocie nestratili farbu, vôňu a pochopiteľne, aby sa zachovali vitamíny.
ZELENINU by sme mali dobre umyť, očistiť, nakrájať alebo nahrubo nastrúhať a blanšírovať - to zmanená krátko ponoriť do vriacej vody - najlepšie v site, vybrať, preliať studenou vodou, nechať odkvapkať a potom rozložiť na podnos a tak dať do mrazničky. Po zmrazení dáme zeleninu do mikroténových vrecúšok. Dostať ich v rôznych rozmeroch aj v niekoľkých farbách i s plochami určenými pre písomné údaje fixkou. Zmrazenú zeleninu môžeme uskladniť aj v alobalových alebo umelohmotných nádobkách či krabičkách. Môžeme si pomôcť aj krabicami od trvanlivého mlieka, ktoré majú vnútri alobal, predtým ich poriadne poumývajme horúcou vodou.
OVOCIE - drobné ako jahody, maliny, čučoriedky zmrazíme vo vrecúškach alebo vopred mrazíme a dáme až potom do vrecúšok, aby sa oddeľovalo a nevytvorilo neforemnú masu. Čerešne, slivky, marhule rozpolíme a vyberieme kôstku.
ZELENÉ VŇATE A BYLINKY - kôpor, petržlen, cibuľovú vňať, zeler, ligurček, mätu, medovku zmrazíme nasekanú buď v nádobách na ľad ako ľadové bylinkové kocky a dáme ich do jedného vrecúška alebo v krabičkách.
MÄSO pred mrazením umyjeme, osušíme utierkou, dáme do vrecúšok a označíme druh, hmotnosť, na aký druh úpravy ho použijeme. Mäso na polievku mrazíme aj so zeleninou do nej. Uľahčíme si prácu, ak mäso nakrájame na jednotlivé porcie, plátky, kúsky. Mrazíme aj mleté mäso. Mäso môže zostať zmrazené iba tri mesiace, kvôli obsahu tuku, kým zelenina 9 až 12 mesiacov.
Vo väčších mrazničkách je vyznačená maximálna doba uskladnenia jednotlivých druhov potravín. Pre kombinovanú chladničku, ako je uvedené v tomto článku.
PAMÄTAJTE: Zeleninu blanšírujeme, aj karfiol, aby zostal biely a brokolicu, aby bola zelená.
ČO NEZMRAZUJEME: Celé jablká a hrušky, reďkovku, hlávkový šalát, celé banány, surové zemiaky, surovú cibuľu (iba pokrájanú, podusenú na oleji a rozdelenú do téglikov áno), skoré slivky, ktoré sa nedajú oddeliť od kôstky, celý chren (nastrúhaný áno), surové vajcia v škrupine, celé varené vajcia, mlieko, to, čo už bolo zmrazené a potom rozmrazené.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.