Korzár logo Korzár

Baklažán - neodmysliteľná zelenina Južnej Európy

Lesknúce sa fialovomodré plody, neodmysliteľná súčasť ozdoby bohatých zeleninových trhovísk v krajinách južnej Európy, ale hlavne na Balkáne a v

Grécku. Obraz dobre známy našim turistom túlajúcim sa a oddychujúcim počas leta na juhu.

Baklažány z teplých oblastí sú veľmi kvalitné a preto je najlepšie ich tam aj ochutnať. Mnohí z tých, ktorým učarila chuť vzhľadovo jednoduchej zeleniny si doniesli aj recepty, podľa ktorých ich južania pripravujú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Baklažán je príbuzný paradajke a paprike. Jeho domovom nie je Európa, ale juhovýchodná Ázia, hlavne Barma a India, kde sa pestuje od nepamäti. V Európe, vzhľadom na jeho tropický pôvod a náročnosť na teplo, sa mu darí hlavne na juhu. Popularitu si získal v juhovýchodnej Európe a južných oblastiach bývalého Sovietskeho zväzu. Aj u nás sa v posledných rokoch začína častejšie objavovať v obchodoch a vzrastá záujem o jeho použiteľnosť a prípravu. Že je chutný a výživný, svedčí o tom jeho častá konzumácia na rôzny spôsob v spomínaných krajinách. Vyznačuje sa nízkou energetickou hodnotou, čo sa môže využívať pri diétach. Možno z neho pripraviť predjedlo, nátierku, hlavné jedlo, či šalát. Pokrájaný na kolieska alebo na tenké plátky a osolený sa môže vyprážať. Vynikajúci je plnený a dusený s paradajkovou omáčkou, prípadne plnený mletým mäsom a ryžou. Správnu chuť týmto všetkým špecialitám dodáva dobrý olivový olej. Dôležité je vedieť, že baklažán je vhodný na pečenie a varenie keď je ešte úplne tvrdý. Mäknúci, prípadne zvráskavený je už horký. Žlto-hnedá farba baklažánu je taktiež nežiadúca.

SkryťVypnúť reklamu

Hoci napr. v Grécku sa priesady vysádzajú začiatkom apríla, už v júli si pochutnávajú na ich plodoch. Ťažkosti, ktoré v našich podmienkach s pestovaním baklažánov vznikajú, v krajinách na juhu nepoznajú. V oblasti pri Egejskom mori, kde cez leto kempujem, pestujú baklažány voľne na veľkých záhonoch. Výhonky, ale aj počet plodov na rastlinách sa neobmedzuje. Súčasne pri odtrhávaní baklažánov sa objavujú na vetvičkách aj kvety, z ktorých vyrastajú plody až do konca októbra. V posledných rokoch sa začína koncom leta na byli baklažánu objavovať mandelinka zemiaková a s chuťou požiera veľké listy. Našťastie v čase, kedy už nemôže rastline veľmi uškodiť.

Už niekoľko rokov so záujmom sledujem ich pestovanie, ošetrovanie, zber a prípravu jedál z nich. Je to pre mňa akýsi zvláštny rituál. Každé leto sa už teším, že záhony plné nádherných fialových plodov ma po dlhej ceste vítajú svojou nádherou a ponúkajú sa k príprave obľúbených jedál, bez ktorých si už leto ani neviem predstaviť.

SkryťVypnúť reklamu

Nakoniec jeden recept na "grécky prekladaný baklažán". Baklažán olúpeme a pokrájame pozdĺžne na pásy hrubé asi pol centimetra. Každý pás osolíme po oboch stranách, necháme postáť prikryté asi 20 minút. Odstáte vyžmýkame od soli a hnedej vody, ktorú soľ z baklažánov vyženie. Zbavením vody stratia baklažány trpkú chuť. Každý vyžmýkaný pás čistou utierkou vysušíme a na rýchlo opekáme z jednej aj druhej strany na olivovom oleji. Opečené ukladáme do jednej nádoby. Podobne opekáme aj zelené tenšie papriky. Tie už však nesolíme. Do pekáča nalejeme trochu olivového oleja a ukladáme jeden pás opečených baklažánov, druhý pás zelených opečených paprík. Všetko zalejeme vopred rozvarenými paradajkami zbavenými šupky. Pod prikrývkou dusíme na miernom ohni asi 10 - 15 minút. Podávame s tmavým chlebom alebo grahamovým pečivom.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Hodnotenie profesionála: Aké sú rezorty na exotickom Mauríciu?
  2. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou
  3. Toto bude cestovateľský hit roka 2026
  4. Ľuboš Fellner otvorene
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  6. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  7. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Zvýhodnený vstup len do 15.9.
  8. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  1. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou
  2. Hodnotenie profesionála: Aké sú rezorty na exotickom Mauríciu?
  3. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  4. Toto bude cestovateľský hit roka 2026
  5. Ľuboš Fellner otvorene
  6. HEINEKEN Slovensko: 30 rokov vášne pre pivo
  7. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  8. Ich slnkom je mesiac, kvitnú v noci
  1. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 24 219
  2. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 22 102
  3. Ľuboš Fellner otvorene 7 215
  4. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 6 642
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 076
  6. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 897
  7. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 4 338
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska 3 268
  1. Ladislav Kucharik: Andalúzia a jej mestá na nedeľnú prechádzku, alebo na celý život
  2. Štefan Šturdzík: Mlčať je zlato súdruhovia !
  3. Věra Tepličková: A je to tu: Mars útočí
  4. Martin Eštočák: Prešov: Pozemky pod cenu? Vec postúpila polícia – mesto môže prísť o stovky tisíc eur!
  5. Martin Bača: Šachové ťah(olam)y (5)
  6. Ernest Klotton: Správa o pandémii ukázala, ako sa Kotlár nachádza medzi vedou a konšpiráciami
  7. Milan Buno: Príbeh, ktorý vás naučí prijímať životné zmeny | 7 knižných tipov
  8. Radko Mačuha: Dobrá správa pre Fica a Uhríka.
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 80 291
  2. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 66 927
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 16 108
  4. Monika Albertiová: SLOVENSKOOO! A je to tu! Nenávisť a tuposť 9 239
  5. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 7 785
  6. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 6 503
  7. Otilia Horrocks: Akcia "Hromžia celé Košice" v plnom prúde 6 411
  8. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 6 385
  1. Věra Tepličková: A je to tu: Mars útočí
  2. Radko Mačuha: Dobrá správa pre Fica a Uhríka.
  3. Marian Nanias: Čerenkovovo žiarenie v ľudskom tele.
  4. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli...
  5. Roman Kebísek: Teoretik moci Machiavelli: Je rozdiel medzi tým, aký by mal život byť a aký naozaj je
  6. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka.
  7. Marian Nanias: Havárie a nehody jadrových zariadení v kozme.
  8. Marcel Rebro: Zvyšujeme odvody, aby ste mali viac. Orwell by žasol
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu