Fazuľková polievka
Potrebujeme: 400 g zelenej fazuľky, soľ, 200 g zemiakov, 1 mrkva, 30 g tuku, 40 g hladkej múky, mletá červená paprika, ocot, cukor, 0,2 l kyslej smotany, kôpor.
Postup: Fazuľkové struky očistíme, pokrájame na menšie kúsky, vložíme do osolenej vody, pridáme očistené nakrájané zemiaky a mrkvu a uvaríme do polomäkka. Z tuku a múky pripravíme bledú zápražku, do ktorej pridáme mletú červenú papriku, premiešame, vlejeme do polievky a dovaríme. Nakoniec ju dochutíme octom, cukrom a zjemníme smotanou. Podávame s nadrobno posekaným kôprom. (obr. 1)
Špenátové kroketky
Potrebujeme: 1 cibuľu, 1 lyžicu oleja, 200 g špenátu, soľ, mleté čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, 200 g hustej zemiakovej kaše, 1 vajce, strúhanku, tuk na vyprážanie, vajcia na volské oko.
Postup: Cibuľu pokrájanú nadrobno speníme v rozohriatom oleji, pridáme rozmrazený špenát, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, ochutíme rozotretým cesnakom a udusíme do mäkka. Potom pridáme hustú zemiakovú kašu a rozšľahané vajce, premiešame a podľa potreby zahustíme strúhankou. Z pripravenej zmesi sformujeme krokety, ktoré obalíme strúhankou a vypražíme v rozohriatom tuku do červena. Podávame s volským okom. (obr. 2)
Pečená plnená tekvica
Potrebujeme: 1 menšiu tekvicu, citrónovú šťavu, soľ, mäsový vývar. Plnka: 3 cibule, 1 lyžicu oleja, 100 g ryže, mäsový vývar, 250 g bravčového mäsa, 2 vajcia, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, soľ, pol lyžičky mletej červenej papriky.
Postup: Ošúpanú tekvicu rozkrojíme po dĺžke a jadrovník aj s časťou dužiny vydlabeme. Potom ju pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, naplníme plnkou, vložíme do vymasteného pekáča, podlejeme mäsovým vývarom a upečieme vo vyhriatej rúre.
Plnka: Dve cibule posekáme nadrobno, speníme v rozohriatom oleji, pridáme ryžu, krátko opražíme, zalejeme vývarom, prikryjeme a udusíme do mäkka. Mäso zomelieme, pridáme rozšľahané vajcia, rozotretý cesnak, cibuľu pokrájanú nadrobno, mleté čierne korenie, soľ, mletú červenú papriku, udusenú ryžu a všetko spolu premiešame. (obr. 3)
Patizónové placky
Potrebujeme: 500 g patizónov, 300 g zemiakov, 1 cibuľu, rastlinný olej, 300 g polohrubej múky, soľ, drvenú rascu, vegetu, 5 strúčikov cesnaku, majorán, nadrobno posekaný čerstvý kôpor, rastlinný olej na pečenie.
Postup: Patizón aj zemiaky očistíme, umyjeme a postrúhame. Ešte pred strúhaním zbavíme patizón jadrovníka. Pridáme nadrobno posekanú cibuľu, ktorú sme opražili na troche rastlinného oleja, polohrubú múku, soľ, drvenú rascu, vegetu, rozotretý cesnak, majorán a nadrobno posekaný čerstvý kôpor. Všetko spolu vymiešame a na mierne vymastenom palacinkári pečieme malé placky z obidvoch strán. (obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.