a na čo sa používa, vám sú určené tieto riadky:
BIELE, ZELENÉ, ČIERNE KORENIE rastie na kríku. Čierne korenie je nezrelý neolúpaný plod, biele je jadro zrelých plodov bez vrchnej vrstvy. Biele korenie sa používa do jedál z hydiny a rýb, do krémových polievok a svetlých omáčok. Ružové (červené) korenie nie je pravé korenie a do zmesi, ktorú predávajú pod názvom "korenie štyroch farieb" sa dáva kvôli farebnému efektu.
ZELENÉ KORENIE - jeho bobule sa zbierajú nedozreté. Dá sa použiť namiesto čierneho korenia, má jemnejšiu chuť, ba aj lahodnejšiu. Zelené korenie sa používa aj marinované v slanom alebo kyslom náleve. V kuchyni sa používa na prípravu steakov, rošteniek, rybacích šalátov a zeleniny, do šošovice a slaného pečiva.
SEČUÁNSKE KORENIE - nemá nič spoločné s čiernym korením. Jeho vlasťou je Čína a Japonsko a najviac sa používa v týchto kuchyniach. Je tiež súčasťou známej čínskej zmesi piatich korení. Používajú sa iba tobolky bez čiernych semienok. Je veľmi ostré a aromatické, preto treba ním šetriť.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.