Cibuľa so šošovicovým pyré
Potrebujeme: 4 veľké cibule, 200 g šošovice, 60 g oleja, soľ, korenie.
Postup: Uvarené cibule vyberieme z vody a vykrojíme zvnútra. Osolíme, pridáme korenie a olej. Šošovicu uvaríme do mäkka, pridáme zostatky cibule, soľ, olej a premiešame. Podusíme cibule a plníme šošovicovým pyré tak, aby sme cibule nepoškodili. Môžeme podávať aj bez plnenia na jednej miske.
(obr. 1)
Vyprážané šampiňóny
Potrebujeme: 600 g šampiňónov, 4 vajcia, 80 g múky, 500 g strúhanky, olej, soľ.
Postup: Šampiňóny zbavíme koreňov, osolíme, obalíme v múke, vajci a strúhanke. Vypražíme v oleji do zlatista. Podávame s hranolkami, zeleninou a tatárskou omáčkou.
(obr. 2)
Hydinová pečeň s hráškom a mrkvou v alobale
Potrebujeme: 400 g hydinovej pečene, 40 g cibule, 100 g sterilizovaného hrášku, 100 g sterilizovanej mrkvy, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, zelená petržlenová vňať, 2 lyžice oleja, masť, alobal.
Postup: Pečeň rýchlo umyjeme a pokrájame na menšie kúsky. Pridáme cibuľu posekanú nadrobno, sterilizovaný hrášok a mrkvu, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou a osekanou petržlenovou vňaťou, polejeme olejom a spolu premiešame. Zmes rozdelíme na porcie, dáme na vymastený alobal a každú porciu samostatne zabalíme tak, aby šťava pri pečení nevytiekla. Poukladáme na suchý plech a vo vyhriatej rúre pečieme asi 15 minút. Podávame s dusenou ryžou.
(obr. 3)
Ovocné košíčky
Potrebujeme: 200 g hladkej múky, 200 g celozrnnej pšeničnej múky, 160 g margarínu (HELIA), 80 g práškového cukru, ˝ balíčka vanilínového cukru, 1 žĺtok, 1 2 PL mlieka.
Postup: V mise premiešame hladkú a celozrnnú múku s práškovým a vanilínovým cukrom, pridáme margarín, žĺtok a mlieko. Vypracujeme polotuhé cesto. Potom vtlačíme kúsky cesta do košíčkových formičiek tak, aby ostala uprostred priehlbina, poukladáme ich na plech a upečieme. Pečieme 10 minút pri teplote 180 °C. Upečené vyklopíme, necháme vychladnúť a naplníme.
Plnka: 50 g džemu, 200 g drobného ovocia, 1 balíček červeného tortového želé. Ovocie umyjeme a osušíme. Košíčky natenko natrieme džemom, poukladáme ovocie a zakryjeme tenkou vrstvou želé, ktoré pripravíme podľa návodu na obale.
(obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.