zvyšujú kvalitu, chuť i farbu. Džemy, lekváre a likéry sú pre konzumentov milým prekvapením.
Jarabinkový kompót
1 kg jarabiniek, 1 l vody, 1 kg cukru
Umyté a odstopkované jarabinky vložíme do vriacej vody, kde ich krátko povaríme a ihneď ochladíme studenou vodou. Vodu zlejeme a plody necháme odkvapkať. Pripravíme si sirup z 1 l vody a 1 kg cukru na 1 kg ovocia, ktorým bobule zalejeme a necháme presládzať na chladnom mieste 24 hodín. Druhý deň naplníme do pohárov, zalejeme tým istým sirupom a sterilizujeme 30 minút pri teplote 80 °C. Do každého pohára môžeme pridať kávovú lyžičku rumu alebo klinček.
Jarabinky v sladkokyslom náleve
jarabinky, cukor, ocot, soľ, voda
Bobule odstopkujeme, umyjeme a necháme odkvapkať. Naložíme do zaváracích pohárov a zalejeme horúcim nálevom, ktorý si pripravíme zvarením 120 g cukru, 40 g soli a 0,3 l osempercentného octu v litri vody. Poháre uzatvoríme viečkom a sterilizujme 20 minút pri teplote 85 °C. Plody sú vhodné ako príloha k mäsu, pri príprave zeleninových šalátov a ich úprave.
Silné víno
jarabinka, kryštálový cukor, kyselina vínna, kvasinky Sherry, živná soľ, voda
Do päťlitrového pohára dáme 2 l šťavy z jarabiny, 2 l prevarenej vody a 1,2 kg cukru. Pridáme 5 g kyseli- ny vínnej alebo citrónovej alebo 0,25 l šťavy z jabĺk, vínne kvasinky Sherry a živnú soľ. Pohár postavíme do teplej miestnosti, ale nie na slnko. Po šiestich až ôsmich týždňoch víno stočíme z kvasníc do inej nádoby a necháme dokvasiť. Po troch až piatich mesiacoch zrenia dostane víno sýtozlatú farbu. Stočíme ho do fliaš a uskladníme v chlade.
Sušená jarabinka
Strapce jarabiny sušíme pri izbovej teplote zavesené na drôte. Plody musia byť vláčne, nie tvrdé a presušené. Uskladniť ich možno v uzavretých pohároch, ale musíme ich kontrolovať. Počas zimy môžeme plodmi nahrádzať sušené hrozienka, ochucovať kompóty a variť z nich čaj. Pred použitím jarabinu dvanásť hodín namáčame a potom uvaríme
Autor: iká
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.