Najvhodnejšia na tento účel je koreňová zelenina mrkva, petržlen, paštrnák, buľvy zeler buľvový, červená repa šalátová, reďkev, ale aj odrody reďkovky. Väčšina z nich sa dobre uskladňuje, preto sú k dispozícii v surovom stave počas celej zimy.
Mrkva
Je našou najrozšírenejšou koreňovou zeleninou s vysokým obsahom provitamínu A a vitamínov skupiny B. Na jesennú spotrebu a zimné uskladnenie ju zberáme od septembra do začiatku novembra riadky podryjeme a mrkvu vyťahujeme ručne. Dáme ju oschnúť, potom ju očistíme a vňať odkrútime tak, že ponecháme len malé srdiečko. Predpokladom úspešného skladovania je starostlivé zaobchádzanie pri zbere. Mrkva z vlhkých, rašelinových pôd a pôd prehnojených dusíkom má malú trvácnosť. Záhradkári ju najčastejšie uskladňujú v pivniciach s rovnomernou teplotou, vysokou vlhkosťou vzduchu voľne v debničkách alebo v suchom piesku. Optimálne podmienky na skladovanie sú pri teplote okolo 0 °C a 90 95 % vlhkosti vzduchu. Kvalitná mrkva vydrží až šesť mesiacov.
Petržlen
Spolu s mrkvou a zelerom patrí medzi dôležitú polievkovú zeleninu. Základom aromatických chuťových látok sú éterické oleje, predovšetkým apiol. Na uskladnenie ho zberáme v októbri až v novembri podobným spôsobom ako mrkvu, vyžaduje však veľmi citlivé zaobchádzanie. Znáša i prezimovanie na poli, pretože mrazy mu neškodia. Uskladňujeme nepoškodené, nerozkonárené korene. Znáša nízke teploty do 1 °C, je však citlivý na vysokú vlhkosť. Optimálna vlhkosť je okolo 90 % a teplota môže kolísať od 0 do 5 °C. Vhodné je presýpať ho pieskom, aby nestrácal hmotnosť.
Paštrnák
Svojou chuťou vytvára prechod medzi mrkvou a petržlenom. Z pestovateľského hľadiska je výhodný, pretože poskytuje dvojnásobné úrody ako petržlen. Zberáme ho podobne ako mrkvu. Je mrazuvzdorný a dobre prezimuje aj na poli. Uskladňujeme ho podobne ako mrkvu, korene však rýchlejšie vysychajú. Optimálne podmienky na skladovanie sú 90 95 % vlhkosť vzduchu a teplota 0 °C. Mierne namrznutie mu neškodí.
Zeler
Má vysoký obsah minerálnych a aromatických látok a liečivé účinky. Medzi pestovateľmi je menej obľúbený pre dlhé vegetačné obdobie a náročnejšie pestovanie. Hlavný zber pripadá na október až začiatok novembra. Niekoľko dní ho necháme zaschnúť, potom ho očistíme a zbavíme vňate a koreňov. Ponecháme len korene na tých buľvách, ktoré zakladáme do piesku. Uskladňuje sa pomerne dobre, je však náchylný na plesnivenie. Na uskladnenie sa nehodí zeler z plôch prehnojených dusíkom a pôd zavlažovaných pred zberom. Uskladňujeme ho podobne ako mrkvu, vyžaduje však intenzívnejšie vetranie kvôli plesniam. Vyhovujúca je relatívna vlhkosť 90 95 % a teplota okolo 0 °C. Najviac strát vzniká v predjarí, preto ho v tomto období častejšie kontrolujeme.
Červená repa šalátová
Používa sa ako šalátová zelenina na priamu konzumáciu alebo konzervovanie. Dobre sa skladuje, horšiu trvácnosť má iba v daždivých rokoch. Z neskorších výsevov ju zberáme až do príchodu mrazov. Na mráz je citlivá. Zberáme opatrne, odstraňujeme vňať, korene a zeminu. Optimálna veľkosť buliev je 5 7 cm. Voľné uskladnenie buliev je spojené so značnými stratami, preto je vhodné presypávať ich vlhkým pieskom.
Reďkev a reďkovka
Reďkev sa používa ako reďkovka, má však ostrejšiu chuť. Pestuje sa málo, lepšie sa však uskladňuje. Reďkovka sa konzumuje v čerstvom stave, rýchlo vädne, preto ju nemožno skladovať. Zimnú reďkev zberáme až na jeseň ako neskorú mrkvu. Odstraňujeme vňať a bočné korienky. Uskladňujeme ju podobne ako červenú repu šalátovú. Vydrží dva až šesť mesiacov.
Chren
Používa sa ako pochutina a korenina. Je to trváca rastlina, ktorá dobre prezimuje na poli, ale dobre sa aj uskladňuje. Pri zbere odstránime vňať, korene tenšie ako 1,5 cm použijeme ako odrezky na budúci rok. Chren skladujeme v piesku. V nechladenom sklade stráca arómu a vysychá. Dobre sa osvedčilo balenie do polyetylénových fólií.
Autor: ji
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.