Korzár logo Korzár

Vyzrievanie hrozna je zložitý proces

Fenologickú fázu vyzrievania charakterizujú mnohé morfologické a fyziologické zmeny v nadzemných orgánoch viniča, vrátane hrozna. Toto obdobie v

našich podmienkach trvá 60 až 88 dní, čo závisí od meteorologických podmienok, vegetačnej dĺžky a doby vyzrievania jednotlivých odrôd. Predlžuje sa oneskorením jej nástupu, dlhodobými atmosférickými zrážkami. Naopak, skracuje sa príchodom skorých jesenných mrazíkov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na začiatku vyzrievania hrozna má pestovateľ poslednú príležitosť definitívne ukončiť práce na kroch viniča a obrobiť pôdu. Od konca mäknutia bobúľ urobí chemickú ochranu iba pri výskyte plesne sivej alebo inej hniloby. Bezpodmienečne pritom musí dodržať ochrannú lehotu použitého prostriedku.

SkryťVypnúť reklamu

Vyzrievanie hrozna nie je jednoduchý proces. Vo viniči prebieha veľa morfologických a fyziologických premien, biochemických reakcií v procese fotosyntézy, transformácie a akumulácie produktov fotosyntézy. Do týchto zmien pestovateľ už nemá možnosť priamo zasahovať. Najdôležitejšia je syntéza cukrov - glycidov, kyselín, sušiny, pigmentov, zmeny ich koncentrácií v letorastoch, listoch, bobuliach hrozna a v ďalších orgánoch. Počas vegetácie sa koncentrácia týchto zložiek v orgánoch niekoľkokrát menila. Z praktického hľadiska ide o zmeny, od ktorých záleží množstvo a kvalita úrody hrozna. Spočiatku bobule mäknú, stávajú sa priesvitnejšie, pri stlačení "perujú", nadobúdajú typickú farbu odrody, znižuje sa v nich obsah chlorofylu. V modrých odrodách pribúdajú antokyány a polyfenoly. V tomto období nastáva v dužine bobúľ dynamická akumulácia glycidov a kyselín, častejšie sledujeme ich pomer, teda index vyzrievania. Z cukrov je to glukóza, fruktóza a v stopkách strapcov aj sacharóza. Ich obsah v listoch a bobuliach v procese vyzrievania má rovnakú tendenciu. Dá sa predpokladať nepretržitá závislosť medzi produkciou cukrov v listoch a ich transportom do bobúľ. Obsah cukrov do konca fázy vyzrievania sa zvýši 10- až 15-násobne. Narastá aj podiel sušiny v bobuliach. S pribúdaním cukrov v nich stúpa tiež obsah minerálnych látok, dochádza k metabolizmu kyselín, tvorbe aromatických látok, zmene farby a vnútornej štruktúry bobúľ, k zvýšeniu konzumných vlastností hrozna. Po mäknutí bobúľ rýchlo v nich narastá obsah minerálnych látok, najmä draslíka. Vápnik zostáva na rovnakej úrovni.

SkryťVypnúť reklamu

Uvedené procesy sú v korelácii s dobrými agrotechnickými a ekologickými podmienkami, fotosyntetickým aparátom kra - listami, vo vzťahu k tepelnému, svetelnému, vlahovému režimu a k výžive viniča. Faktormi kvality hrozna sú poloha, pôda, odroda i aplikovaná agrotechnika. Potvrdzuje sa, že základy kvality vína vznikajú vo vinohrade.

Autor: Prof. Ing. Alojz VEREŠ, DrSc

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 131
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 9 714
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 292
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 151
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 026
  6. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 2 859
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 418
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 307
  1. Vladimír Bojničan: Bez dôslednej sekularity niet slobodnej demokracie
  2. Anton Kovalčík: Druhá svetová a James Bond z Vatikánu. Prvá časť.
  3. Tomáš Susko: Slnko v sieti pre Vlny? Prečo ocenený scenár nefunguje.
  4. Soňa Kallová: Zelený štvrtok v Tesco
  5. Michal Michňák: Vlastné bývanie? Pre mnohých Slovákov už len sen
  6. Eva Bachletová: Veľkonočný zázrak života
  7. Viktor Pamula: Rozmohol sa nám tu taký nešvár.
  8. Tomáš Vodvářka: Velký pátek jako příležitost
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 129
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 23 310
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 439
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 693
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 576
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 856
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 369
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 9 290
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Vladimír Bojničan: Bez dôslednej sekularity niet slobodnej demokracie
  2. Anton Kovalčík: Druhá svetová a James Bond z Vatikánu. Prvá časť.
  3. Tomáš Susko: Slnko v sieti pre Vlny? Prečo ocenený scenár nefunguje.
  4. Soňa Kallová: Zelený štvrtok v Tesco
  5. Michal Michňák: Vlastné bývanie? Pre mnohých Slovákov už len sen
  6. Eva Bachletová: Veľkonočný zázrak života
  7. Viktor Pamula: Rozmohol sa nám tu taký nešvár.
  8. Tomáš Vodvářka: Velký pátek jako příležitost
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 129
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 23 310
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 439
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 693
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 576
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 856
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 369
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 9 290
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu