Úzkostlivou hygienou a opatrným zaobchádzaním s potravinami môžete riziko nákazy do veľkej miery znížiť, avšak nie úplne vylúčiť.
Zmrazené mäso rozmrazujte pomaly v chladničke, nie na kuchynskej linke.
Mäso dôkladne tepelne upravte. Keď zabodnete vidličku do najhlbšej vrstvy (napr. kuracieho stehna), nesmie vytekať krvavá šťava.
Dodržiavajte nízku teplotu v chladničke - mala by sa pohybovať medzi 0 - 5 stupňami. Ak váš spotrebič nemá vstavaný termostat, kúpte si špeciálny teplomer.
Vyhadzujte potraviny po záručnej dobe aj keď vyzerajú a voňajú úplne normálne.
Prípadnú salmonelu vo vajciach zničíte ich varením v škrupinke po dobu 7 minút alebo trojminútovým smažením po každej strane.
Pozor na plnku - málokedy sa naozaj poriadne prepečie. Je lepšie ju piecť zvlášť.
Keď ohrievate hotové jedlo, urobte to iba raz a poriadne, nie iba na "jedlú" teplotu.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.