Flambované pochúťky
Podávaním flambovaného jedla môžeme doma utvoriť slávnostnú atmosféru. Flambovať môžeme mäso, ryby, ovocie, palacinky, omelety, zmrzlinu a pod. Vychladnuté hotové jedlá musíme pred flambovaním zohriať. Jemné mäso nesmie byť nikdy veľmi prepečené, aby flambovaním celkom nestvrdlo. Na flambovanie potrebujeme panvicu s pokrývkou, ohrievač, naberačku, kastrólik na maslo, nádobu s držadlom (džezvu) na zohriatie alkoholu. Hotové jedlo poliate alkoholom zapálime na zohriatej panvici. Na 1 porciu jedla potrebujeme najviac 2 cl asi 33 % - 56 % alkoholu, ako je vodka, brandy, gin, rum či koňak. Plameň nesmie byť silný a intenzívny. Nikdy nesmieme alkohol z fľaše nalievať priamo do horiacich plameňov. Fľašu s alkoholom položíme ďalej od ohňa. Ak nechce alkohol hneď horieť, jedlo je príliš studené, alebo liehovina je slabá. Plameň na jedlo zahasíme vínom, šťavou alebo vývarom. Flambované jedlá majú príjemnú vôňu a chuť. Podávame horúce.
Flambované palacinky
Najskôr napečieme palacinky. potom na rozpálenej panvici skaramelizujeme troška cukru, pridáme doň maslo, pomarančovú šťavu a troška rumu a v tejto šťave z oboch strán ohrejeme hotové palacinky. Potom ich zo šťavy vyberieme, potrieme džemom, naplníme orechovou plnkou, zložíme na trojuholníky a dáme na dezertný tanier. Do zvyšnej šťavy na panvici pridáme rum, zapálime a horiacou zmesou polejeme palacinky pripravené na dezertnom tanieri. Potom posypeme postrúhanou čokoládou a ozdobíme šľahačkou.
Flambovaný pomaranč
Potrebujeme: 80 g práškového cukru, 40 g masla, trocha ovocnej šťavy, 4 cl ovocnej šťavy, 4 cl pomarančového likéru, 2 pomaranče, 40 g mandlí, 4 cl rumu, vanilková zmrzlina.
Postup: Cukor rozvaríme na karamel, pridáme maslo, šťavu, likér, napoly prekrojené očistené pomaranče a všetko spolu zohrejeme. Potom pomaranče vyberieme a do teplej zmesi pridáme posekané mandle, zalejeme rumom a zapálime. Horiacou zmesou polejeme pripravené pomaranče a na horiacu zmes dáme zmrzlinu.
Flambované banány
Potrebujeme: 4 banány, 80 g práškového cukru, 60 g masla, 8 cl griotky, 80 g posekaných vlašských orechov, 8 cl šťavy z višňového kompótu, 8 cl rumu, smotana na šľahanie.
Postup: Zmes pripravíme ako pri flambovaní pomaranča. Postupne v nej ohrejeme rozkrojené banány, dáme ich na taniere a zalejeme horiacou zmesou. Ozdobíme šľahačkou.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.