Smotanová tekvicová polievka
Potrebujeme: 300 g tekvice, 4 dl sladkej smotany, 2 cibule, 4 lyžice duseného alebo sterilizovaného hrášku, 2 lyžice hladkej múky, 2 lyžice strúhaného čerstvého zázvoru, 2 lyžice masla, 1 kocku masoxu, 4 lyžičky kyslej smotany, 4 plátky pomaranča, bobkový list, niekoľko guličiek pepru a nového korenia, hrubo mletý peper, soľ.
Postup: Olúpanú tekvicu a 1 cibuľu nakrájame na kocky a vložíme spolu so zázvorom do hrnca. Pridáme bobkový list, nové korenie, celý peper a soľ, zalejeme vodou a varíme asi 15 minút. Potom vyberieme bobkový list, nové korenie a peper a niekoľko kúskov uvarenej tekvice, ktoré odložíme bokom a necháme na ozdobu. Do hrnca pridáme kocku masoxu, krátko povaríme a rozmixujeme. Na panvici rozohrejeme maslo, osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú druhú cibuľu, zaprášime múkou a pripravíme svetlú zásmažku. Zriedime ju sladkou smotanou a opatrne zmiešame s rozmixovaným základom na polievku. Podľa chuti polievku okoreníme, krátko prehrejeme a rozdelíme do tanierov. Každú porciu ozdobíme lyžičkou kyslej smotany, hráškom, plátkom pomaranča a kúsky uvarenej tekvice a hneď podávame.
(obr. 1)
Pikantné čufty
Potrebujeme: 300 g mletého bravčového mäsa, 300 g mletého hovädzieho mäsa, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 1 sušenú čili papričku, 2 lyžičky garam masaly, 2 lyžice citrónovej šťavy, soľ, drvený peper, 2 vajcia, olej. Šalát: 1 mrkva, 1 hlávkový šalát, 8 baby paradajok, rucolu, 200 g balkánskeho syra, 50 ml olivového oleja, peper, provensálske korenie, 1 limetku, čierne olivy.
Postup: Do misy dáme nakrájaný balkánsky syr. Pridáme provensálske korenie a drvený peper. Zalejeme olivovým olejom. Premiešame a necháme odležať. Všetku zeleninu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a šalát natrháme. Zľahka premiešame, pridáme olivy a šalát dáme do chladničky. V mise zmiešame mleté mäso s roztlačeným cesnakom, nakrájanou cibuľou, rozdrvenou čili papričkou a vajíčkom. Dochutíme citrónovou šťavou a korením. Pokiaľ je mäsová zmes riedka alebo nedrží tvar, zahustíme ju trochu strúhanky a dobre premiešame. Z hotovej zmesi tvarujeme čufty (karbonátky) a opekáme na rozpálenom oleji dozlatista. Ako prílohu podávame šalát pokvapkaný citrónovou šťavou a posypaný syrom naloženým v olivovom oleji.
(obr. 2)
Znojemské hovädzie s ryžou
Potrebujeme: 350 g hovädzieho mäsa, 150 g kyslých sterilizovaných uhoriek, 40 g cibule, 40 g rastlinného oleja, 40 g hladkej múky, zázvor, mletý peper, soľ.
Postup: Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu a mäso, osolíme a podlejeme vodou. Pridáme časť nakrájaných uhoriek a za občasného podlievanie dusíme, pokiaľ nie je mäso mäkké. Potom pridáme zvyšnú časť nakrájaných uhoriek, šťavu z mäsa zahustíme múkou, dochutíme zázvorom a peprom a krátko prehrejeme. Podávame s varenou ryžou.
(obr. 3)
Mini pizze s baklažánom
Potrebujeme: 200 g nakrájaných smažených baklažánov, majoránku, 4 mini pizzy (zmrazené korpusy bez náplne), 185 g tuňáka z konzervy (kúsky vo vlastnej šťave), 40 g kaparov, 12 čiernych olív, 1 lyžicu olivového oleja, soľ.
Postup: Baklažány nakrájame na plátky asi 1/2 cm hrubé, osolíme a necháme chvíľu odstáť. Keď pustia vodu, osušíme ich, posypeme majoránkou a prudko osmažíme na lyžici oleja. Korpusy pizzy necháme rozmraziť, po celej ploche placky urobíme prstami jamku a upečieme v rúre. Na upečené placky naaranžujeme osmažený baklažány, kúsky tuniaka, olivy a kapary. (Kapary kúpite v pikantnom náleve v malom pohári).
(obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.