Koľko zeleniny alebo ovocia zje vaše dieťa, možno ani neviete. Mnohí malí stravníci napríklad vyberajú z rizota hrášok a mrkvu nabok na tanier, potom zeleninu vyhodia, aby potešili rodičov klamstvom, že ju zjedli. Začala sa škola a keď už deti nedostávajú dosť zeleniny v škole pri obede, musia to dohnať ráno a večer doma. Kvôli živinám, ktoré v tomto veku potrebujú a kvôli návyku mať zeleninu v jedle stále. Musíme deti naučiť jesť zeleninu a ovocie, aj keď by mali najradšej namiesto nej hranolky, vyprážaný syr, pizzu, hamburgery, hot dog, palacinky.
Detskí lekári odporúčajú šaláty, lebo deti ich dobre prijímajú, najmä ak je v nich zelenina maskovaná cestovinami, syrom, orieškami, tuniakom. Namiesto ochutenia majonézou je vhodnejšia jogurtová majonéza, lebo obsahuje toľko tuku, koľko dieťa potrebuje pre vstrebanie vitamínov, rozpustných zo zeleniny v tukoch. Zeleninu treba deťom pridávať k desiate, môžeme im pripraviť zeleninové jednohubky, ovocné želé alebo penu napr. z podusených jabĺk, ktoré vyšľaháme s bielkami a vanilkovým cukrom. Ňou môžeme plniť aj palacinky, dať ich na lievance, pripraviť ovocný pohár. Tu je jedno nebezpečenstvo - dieťa si môže zvyknúť na sladkosti a nebude chcieť iné chute. Primeraná miera je trikrát týždenne.
Chyba je, že rodičia neslúžia príkladom v konzumovaní zeleniny a ovocia, takže ťažko je kázať vodu a piť víno. V Rakúsku je napr. zvykom, že niektoré kuchyne pripravujú pre rodičov besedy o výžive detí a tiež kurzy varenia. V Nemecku, Veľkej Británii, Francúzsku, Španielsku, Dánsku je celý rad programov, ktoré podporujú vlády týchto krajín a rôzne miestne organizácie. Zvyčajne ide o to, že deti dostávajú každý deň v škole od tamojších pestovateľov podľa sezóny ovocie alebo zeleninu zadarmo.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.