Majonézové omáčky
Majonéza a majonézové omáčky sú vysoko kalorické a svojím obsahom tuku útočia na naše zdravie. Nepoužívajme pri ich príprave doma klasické suroviny, ale snažme sa ich nahradiť racionálnejšou zložkou, napríklad tvarohom, jogurtom, sójovou múkou. V obchodoch si môžeme kúpiť hotovú sójovú alebo jogurtovú majonézu, lenže nie vždy ju máme poruke, keď to práve najviac potrebujeme. Skúste si ju pripraviť podľa našich receptov.
Tvarohová majonéza
Potrebujeme: 1/2 kocky mäkkého tvarohu (125 g), 2 lyžice dobrého oleja, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 1/2 lyžičky cukru, 1/2 lyžičky soli, štipku čierneho korenia, mlieko.
Postup: Tvaroh ochutíme citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením, ak bude treba, zriedime troškou mlieka, pridáme olej a dobre vyšľaháme. Namiesto tvarohu môžeme použiť iný smotanový syr, napr. Lučinu alebo žervé. Môžeme zlepšiť zašľahaním 1 čerstvého žĺtka.
Majonéza s jogurtom
Potrebujeme: 2 žĺtky, 2 dl oleja, 1/2 lyžičky soli, 2 lyžice citrónovej šťavy, štipku čierneho korenia, 1 hrnček bieleho jogurtu ochuteného soľou a cukrom.
Postup: Žĺtky oddelíme od bielkov, vložíme ich do mixéra a malým pramienkom prilievame za stáleho chodu mixéra olej. Hustú majonézu ochutíme soľou, čiernym korením, citrónom a nakoniec po lyžičkách zašľaháme ochutený jogurt. Namiesto jogurtu, ktorý je však diétnejší, môžeme pridať kyslú smotanu.
Majonéza zo sójovej múky
Potrebujeme: 20 g jemnej sójovej múky, 50 g vody, 150 g oleja, soľ, ocot.
Postup: Sójovú múku zmiešame s horúcou vodou a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Po vychladnutí do nej prikvapkávame olej a stále miešame, kým nevznikne hladká hmota. Podľa chuti ju potom môžeme okysliť, osoliť a prípadne dochutiť korením. Touto majonézou spájame náplň do paradajok.
(foto)
Mliečna varená majonéza
Potrebujeme: 1/4 mlieka, 1 lyžica hladkej múky, 1 žĺtok, 1 lyžičku horčice, 2 lyžice zmäknutého masla, lyžicu citrónovej šťavy, 1/2 lyžičky soli, štipku čierneho korenia, 1 lyžičku worcesterskej omáčky, 1/2 lyžičky cukru.
Postup: Studené mlieko zmiešame s múkou, žĺtkom, horčicou, tukom, čiernym korením a soľou, hrnček postavíme do kastróla s horúcou vodou a takto, za stáleho miešania zahrievame do zhustnutia. Môžeme zahrievať i na veľmi malom plamienku, avšak opatrne, aby sa zmes nezačala variť. Zrazila by sa. Hustý horúci krém ochutíme citrónovou šťavou, cukrom, worcesterskou omáčkou a podľa potreby i soľou. Necháme za občasného premiešania vychladiť a používame ako majonézu z oleja.
Jogurtová omáčka
Potrebujeme: 300 g bieleho neochuteného jogurtu, zväzok čerstvej pažítky, šťavu z citróna, soľ, čierne korenie, 1/2 lyžičky cukru, 1 lyžičku worcesterskej omáčky, 1 lyžicu oleja.
Postup: Jogurt ochutíme citrónovou šťavou, soľou, čiernym korením, cukrom a worcesterskou omáčkou a nakoniec vmiešame jemne nasekanú pažítku a olej. Omáčku dobre našľaháme a použijeme pri záhradných slávnostiach ku grilovanému alebo opekanému mäsu. Namiesto pažítky môžeme použiť aj iné bylinky, ako napr. kôpor, žeruchu, chren, petržlenovú vňať a pod.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.