na naše zdravie?
Teplovzdušné rúry fungujú na princípe cirkulácie zohriateho vzduchu, ktorý je neškodný. Pri nižších teplotách v nich sa tuky neprepaľujú. V oveľa menšej miere sa tu ničia tzv. termolabilné vitamíny ako céčko, áčko a vitamíny skupiny B. Pri príprave pokrmov sa môže použiť veľmi malé množstvo tuku alebo ho môžeme aj úplne vylúčiť. Väčší handicap má už mikrovlnka, kde pri nesprávnej manipulácii a nevhodnom nastavení príkonu energie môžu nastať väčšie straty vitamínov a minerálnych látok. Rovnaké okolnosti môžu spôsobiť aj nutričné zmeny v podobe znehodnotenia bielkovín alebo prepaľovania tukov. Nevýhodou mikrovlniek je tiež nerovnomernosť ohrievania jedla, čo ste určite nevedeli pred jej kúpou. Kým spodná časť nádoby je horúca, až páli prsty, jedlo na vrchu je takmer studené. Takouto nerovnomernosťou sa zvyšuje riziko, že po určitom čase sa môže u stravníkov prejaviť tzv. alimentárne ochorenie (napr. salmonelóza).
Pokiaľ ide o fritovanie, pri ňom by sme mali používať iba tie tuky, ktoré sú určené pre prípravu pokrmov týmto spôsobom, či sú vhodné na fritovanie býva uvedené na etiketách. Ďalšou nevyhnutnou pdomienkou pre užívanie fritéz je včasná výmena tuku. Počas smaženia v ňom prebiehajú rôzne rozkladné procesy a vznikajú zdravotne závadné látky. Len čo tuk získa tmavšiu farbu, spení sa a zmení svoju chuť, treba ho vymeniť. K najhorším a najnebezpečnejším zlozvykom patrí používanie oleja z fritézy na omastenie pokrmov a príloh. Šetriť takýmto spôsobom je nebezpečné.
Autor: Xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.