Prof. Ing. Alojz VEREŠ, DrSc.
Správna výživa viniča patrí medzi faktory zabezpečujúce stabilné úrody hrozna. Počas vegetácie až do nástupu vegetačného pokoja má vždy mať optimálne množstvo pohotových živín a vlahy z pôdy. Voda má osobitný význam pre fyziologické procesy rastu a vývoja viniča, vyzrievania a nadzemných orgánov, pre transport živných roztokov i produktov fotosyntézy do starého dreva (kmienky, ramená) a do koreňovej sústavy. Niekedy je živín v pôde dosť, ale pre nedostatok vlahy sú pre vinič nedostupné, zvyšuje sa ich koncentrácia a pôsobia toxicky.
Aj v období zberu hrozna dostáva sa voda do kra vztlakom z koreňov, nasávaním a súčasným odparovaním, najmä listami - transpiráciou. Transpiračný prúd, teda množstvo a rýchlosť presunu vody vo viniči, je podmienený teplotnými podmienkami, osvetlením listovej plochy, vodnej kapacity pôdy a systémom vedenia viniča. Transpirácia je tepelno-regulačný faktor. Striedaním teplôt - ako to bolo v júli a auguste - sa mení aj intenzita transpirácie. Odparovanie vody bolo veľké. Transpirácia je však aj odrodovou vlastnosťou. Rizlingy, Burgundské biele, Tramín a iné odrody majú transpiráciu 14 a viac miligramov vody na decimeter štvorcový listovej plochy za minútu. Nižšia je pri Frankovke modrej, Silvánskom zelenom a iných odrodách. Stolové odrody majú väčší vzrast a vyššiu transpiráciu, potrebujú preto viac vody. V záhradke ich treba pravidelne zalievať; efektívnosť závlahy sa prejaví v lepších úrodách. Ker priestranejšieho tvaru s väčšou listovou plochou odparí v letných mesiacoch za 12 hodín až 16 litrov vody.
V letných mesiacoch je u nás tendencia úbytku atmosférických zrážok a zvýšenia teplôt. Hoci má vinič hlboko siahajúci koreňový systém, nedostatok vlahy sa prejavuje známymi príznakmi. Nadbytok vlahy sa na ňom takmer neprejaví - okrem zamokrených pôd, ale tam vinič nepatrí. Na výsušných vinohradníckych pôdach často badať hydrický (vodný) stres. Na piesočnatých pôdach trvá niekedy až do vyzrievania hrozna; na štrkovitých a kamenistých je viditeľnejší a na hlinitých pôdach je počas vegetácie takmer vyrovnaný. Symptómy nedostatku vlahy sú na všetkých orgánoch viniča. Prvým príznakom je vädnutie listov, ktoré predčasne žltnú, starnú, usychajú a opadávajú.
Voda je nenahraditeľná pre všetky rastové a fyziologické procesy od vstupu viniča do vegetácie až po zimný relatívny pokoj. Nerovnovážny stav, ktorý vzniká pri nedostupnosti vody a živín pre vinič záhradkár odstráni zalievaním a hnojením.
Autor: Milan STEHLÍK
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.