baktériami. Tvrdia to britskí a ďalší vedci, ktorí skúmali v domácnostiach, ako sa ľudia správajú pri príprave stravy. Zistili, že až 96 percent z nich robí vážne chyby bez toho, aby si toho boli vedomí. Vychádzajúc z ich zistení odporúčajú predovšetkým osvojiť si zabudnuté umývanie rúk. Ponorenie končekov prstov pod tečúcu vodu nestačí, treba si dať dole hodinky aj prstene, pod ktorými majú baktérie ideálnu skrýšu. Potom si poriadne namydliť ruky, aj kefkou, nezabudnúť na zápästie a miesto medzi prstami, opláchnuť teplou vodou, osušiť ruky papierovou utierkou, pretože textilné sú sídlom mikroorganizmov.
Ďalšie odporúčania:
- Kvalitnú drevenú dosku na krájanie iba mäsa, ďalšie na zeleninu a tretie na chlieb.
- Po krájaní surového mäsa treba dosku vydrhnúť horúcou vodou, nikdy ho nenechať zaschnúť. Plastové sa nehodí. Poškriabanú, porezanú, popraskanú dosku treba zahodiť.
- Utierky z textilu treba po každom použití vymeniť za čisté. Raz týždenne vymeniť penové handričky a hubky. Väčšie rozstrihnite na polovicu. Každý deň ich dezinfikujte tak, že ich ponoríte do horúcej vody na 1 - 2 minúty alebo ich dajte na 2 minúty do mikrovlnky.
- Ovocie a zeleninu poctivo a dôkladne dvakrát umyte studenou vodou. Nedávajte ich do tej nádoby, z ktorej ste ich vybrali.
- Hotové jedlá nenechajte stáť dlhšie ako 2 hodiny pri izbovej teplote. Ak uvaríte jedlo na obed, nenechajte ho stáť v kuchyni na sporáku do večera.
- Ovocie ako hrozno, višne, ríbezle a iné bobuľovité vykúpte v hlbokej mise niekoľkokrát po sebe.
- Tvrdé druhy zeleniny podržte pod tečúcou vodou a očistite kefkou alebo rukou.
- Zmrazené potraviny rozmrazujte v chladničke.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.