Pikantná kari polievka
Potrebujeme: 500 g hovädzieho mäsa, 350 g cibule, 1 polievková lyžica oleja, 1 polievková lyžica múky, soľ, 1 kyslejšie jablko, 1 polievková lyžica kari korenia, mletá sladká paprika, cukor, žltá paprika, 2 dl kyslej smotany, 1 liter vody.
Postup: Umyté a osušené mäso pokrájame na kocky. Na rozohriatom oleji nakrájané mäso opečieme, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a opečieme do sklovita. Všetko zaprášime múkou, dobre premiešame a pomaly prilievame vodu. Ošúpané, jadrovníka zbavené jablko nastrúhame do polievky, pridáme koreniny a 1 hodinu varíme prikryté na miernom ohni. Desať minút pred dovarením pridáme na kocky pokrájanú žltú papriku. Pred podávaním pridáme do taniera lyžicu smotany.
Mäsové rezance na kukurici
Potrebujeme: 0,75 kg kuracích pŕs, 1 konzerva sterilizovanej kukurice, 50 g rastlinného masla, 1 veľká cibuľa, 1 dl smotany, 1 kávová lyžička múky, 1 malá kávová lyžička kari korenia, soľ, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať.
Postup: Vykostené, umyté prsia pokrájame na rezance. Nadrobno posekanú cibuľu speníme na masle a prudko na nej opečieme osolené a okorenené mäso. Potom poprášime mäso múkou, niekoľko minút opečieme a pridáme kukuricu aj s nálevom, prilejeme smotanu a za občasného miešania dusíme. Pred dokončením posypeme jedlo nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s dusenou ryžou.
Hydinové žalúdky s hubami a zemiakmi
Potrebujeme: 500 g kuracích žalúdkov, 1 lyžica hladkej múky, 1 lyžička mletej červenej papriky, 2 lyžice oleja, 1 cibuľa, pol litra mäsového vývaru, 250 g zemiakov, 200 g čerstvých húb, majorán.
Postup: Kuracie žalúdky očistíme a umyjeme. Múku zamiešame s paprikou. V tejto zmesi obalíme žalúdky. Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, obalené žalúdky a opražíme do zlatista. Osolíme, zalejeme mäsovým vývarom, pridáme očistené, na kocky nakrájané zemiaky a plátky húb a dusíme do mäkka. Krátko pred dodusením pridáme trošku majoránu a dodusíme.
Jablkový koláč s plnkou
Potrebujeme: 160 g hladkej múky, 50 g práškového cukru, pol balíčka prášku do pečiva, 100 g masla, 2 žĺtky. Plnka: 500 g očistených jabĺk, voda, 100 g cukru. Sneh: 4 bielky, 200 g práškového cukru.
Postup: Múku premiešame spolu s práškom do pečiva, pridáme cukor, na malé kúsky nakrájané maslo a 2 žĺtky. Všetko spolu dobre vymiesime. Vypracované cesto dáme odpočinúť na chladné miesto. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou, vložíme do nej cesto a upečieme. Na upečené cesto navrstvíme jablkovú plnku. Na plnku dáme sneh z bielkov a ešte raz vložíme na niekoľko minút do vyhriatej rúry dopiecť. Plnka: Jablká očistíme, nakrájame, prilejeme trochu vody, pridáme cukor a udusíme do mäkka. Sneh: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme do neho cukor a nad parou ho ešte raz vyšľaháme.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.