karafy z číreho skla) a vínoví gentlemani, medzi ktorými je veľa skutočných znalcov, budú vďačne po decentných dúškoch konzumovať víno aj pri iných príležitostiach.
Skutoční znalci vína hodnotia vždy nielen kvalitu vína ale aj spôsob podávania. Preto je užitočné vedieť najzákladnejšie pravidlá.
Biele vína treba podávať chladené s teplotou 8-10 stupňov Celzia a fľaša by mala byť orosená. Pred naliatím treba budúcemu konzumentovi ukázať fľašu tak, aby videl na etiketu, hostiteľ prípadne informuje o značke vína, ročníku a oblasti, odkiaľ nápoj pochádza. Fľaša patrí do chladiča a je správne ak ponúkajúci naleje do čaše na víno najprv iba menšie množstvo na degustáciu. Potom už možno vínko nalievať, najprv najčestnejšiemu hosťovi -podľa postavenia v spoločenskej hierarchii.
Červené vína majú špecifikum. Fľašu treba konzumentom prinášať v polohe, v akej bola uskladnená - to je najlepšia prevencia, aby sa v nej nerozvírila tradičná usadenina. Skúsení hostitelia vkladajú fľaše s červeným vínom do špeciálnych košíkov: fľašu potom treba pozorne poutierať a nalieva sa tak, že hrdlo sa dotýka okraja čaše. Červené víno má mať izbovú teplotu 14-16 stupňov Celzia.
Šumivé vína majú byť zo zásady náležite vychladené - na 4-6 stupňov Celzia, a je žiaduce, aby aj v tomto prípade bola fľaša prívetivo orosená. K stolu treba fľašu doručiť v chladiči. Kameňom úrazu býva otváranie fliaš so šumivým vínom - skúsení otvárači radia zátku pomaly, jemne, kývavým pohybom z hrdla páčiť a nespôsobiť žiaden hluk. Odporúča sa zvýšená opatrnosť, aby zátka nevyčíňala ako neriadená strela a nespôsobila škody na interiéri či nebodaj zranenie hostí.
Varené vína - servírovacia technika je podobná ako pri čaji, varené víno však treba podávať v pohároch z hrubšieho skla alebo v špeciálnych pohároch s objímkou z kovu. Je vhodné ozdobiť tento nápoj tenkým plátkom citróna.
Autor: eb
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.