pestovania viniča. Prečo je tomu tak?
Rajčiaky sú vo vinohrade chránené proti vetrom, v závetrí majú preto viac tepla aj slnečných lúčov, ktoré potrebujú k dozrievaniu. Okrem toho vinohrady sú prevažne na kopcoch obrátených na juh, v takzvaných teplých pôdach. Napokon v minulosti vinič ošetrovali bordeauxou (bordóskou) zmesou (vo vode rozpustené hasené vápno s modrou skalicou - fungicídny prípravok), pričom nechtiac možno postriekali aj rajčiny. Zasiahnuté rajčiny potom netrpeli chorobou. Vo vinohradoch pestované veľkoplodé rajčiny majú aj svoj názov - vinohradnícke. Moje skúsenosti ukazujú, že pri dostatku humóznych materiálov v pôde a dostatočnom zavlažovaní sa vo vinohrade dajú pestovať aj nové odrody rajčín.
Ing. Eemil CVÍČELA, Pezinok
Autor: Rajčiny vo vinohrade
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.