Paprika plnená kukuricou
Potrebujeme: 4 žlté papriky, 2 cibule, 5 paradajok, 2 lyžice olivového oleja, 250 g sterilizovanej kukurice, 200 g syru feta, 100 g žervé syr, soľ, čierne korenie, 10 g strúhanky, 2 lyžice petržlenovej vňate, 100 ml bieleho vína, 500 ml paradajkového pretlaku, 2 mladé cibuľky, 4 vetvičky šalvie.
Postup: Na oleji speníme 2 cibule, pridáme na kocky nakrájané 2 paradajky, premiešame, okoreníme, osolíme, necháme vychladnúť. Pridáme syr feta (je slaný) nakrájaný na malé kocky, kukuricu, všetko zmiešame so žervé syrom, strúhankou a petržlenom. Touto zmesou naplníme papriky, prikryjeme vrškami, dáme do pekáča, zalejeme bielym vínom a pretlakom a dáme na 30 minút piecť. Zvyšné 3 paradajky nakrájame na mesiačiky, 2 mladé cibuľky nakrájame na kolieska, zo šalvie odtrhneme lístky a všetko pridáme na posledných 2O minút piecť k plneným paprikám. Servírujeme s paradajkovou omáčkou. Pokrm sa hodí pre diabetikov.
Vyprážaný zeler
Potrebujeme: 500 g zeleru, pol hlávky zeleného šalátu, 150 g paradajok, 3 lyžice octu, 3 lyžice oleja, šťavu z celého citróna, 3 lyžice stredne ostrej horčice, soľ, korenie, kayenské korenie, 30 g múky, 1 vajce, 60 g strúhanky, 2 lyžice tuku na smaženie, 350 g jabĺk, 200 g kyslej smotany.
Postup: Zeler nakrájame na kolieska a dáme ho variť do osolenej vody s citrónovou šťavou na 5 minút. Zlejeme, kolieska natrieme horčicou, osolíme a okoreníme kayenským korením. Zeler obalíme v trojobale a smažíme asi 6 minút. Zo šalátových listov , paradajok a postrúhaných jabĺk pripravíme šalát tak, že ich zmiešame so smotanou a troškou citrónovej šťavy, prelejeme zálievkou z octu, pridáme potrhané listy zeleného šalátu a dochutíme soľou.
Karfiolové motýliky
Potrebujeme: 1 menší asi 500 g karfiol, 300 g cestovín - motýlikov, 1 malá cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 3 sardelové rezy, 2 vetvičky medovky, 2 lyžice olivového oleja, 175 g pokrájaných paradajok, 2 lyžice masla, hrubo mleté alebo drvené čierne korenie.
Postup: Najprv uvaríme v osolenej vode na ružičky rozobraný karfiol (asi 8 minút), vyberieme ho a prelejeme na site studenou vodou. Cestoviny uvaríme v karfiolovej vode. Cibuľku, cesnak, medovku nadrobno pokrájame, sardelové rezy narežeme na 1 centimetrové rezančeky. Cibuľu s cesnakom na oleji rozsklovatieme, pridáme sardely, medovku a pokrájané paradajky, všetko krátko podusíme. Karfiol s cestovinami premiešame a rozdelíme na 4 taniere. Paradajkovú omáčku podľa chuti dosolíme a okoreníme a dáme na cestoviny.
Tyrolské slaninkové knedle
Potrebujeme: 350 g žemlí z predchádzajúceho dňa, 200 g prerastenej údenej slaninky, 1 cibuľu, 3 lyžice petržlenovej vňate, 4 vajcia, 200 ml mlieka, 6 lyžíc múky, 1 lyžicu zmäknutého masla, soľ, čierne korenie.
Postup: Na kocky nakrájanú slaninku necháme rozpustiť na panvici a na tuku rozsklovatíme pokrájanú cibuľu, posypeme petržlenovou vňaťou a zmes premiešame so žemľami. V mlieku rozšľaháme vajcia a zalejeme žemľovú zmes. Pridáme múku a maslo, premiesime, posolíme, okoreníme a necháme 30 minút odpočívať. Potom vytvarujeme osem knedlí - gulí a varíme 15 - 20 minút v osolenej vode. Vyberieme, necháme odkvapkať. Podávame s paradajkovou omáčkou, v zime s kyslou kapustou alebo s hovädzím vývarom.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.