prevzatom z taliančiny, tvrdí Krátky slovník slovenského jazyka, že znamená prístroj na varenie kávy (teda kávovar), kávu v takomto prístroji pripravenú i malú kaviareň. To, že klasické espreso (kávovar) možno inovovať tak, aby pripravilo ešte chutnejšie espreso (kávu), ukázala firma Siemens, ktorá nedávno uviedla na trh espreso (kávovar) s názvom Surpresso. Toto espreso sa vyznačuje unikátnou sparovacou (či vyluhovacou) komôrkou, v ktorej sa čerstvo zomletá káva vyluhuje vriacou vodou, vpustenou pod veľkým tlakom. Aby došlo k dokonalému kontaktu všetkých čiastočiek kávy s vriacou vodou, komôrka sa v priebehu 20 až 30 sekúnd rozšíri až o sedem milimetrov, čím dôjde k zvíreniu kávy. Ďalšou novinkou espresa Surpresso je to, že po každom naplnení šálky čerstvým espresom sa potrubia v esprese prepláchnu. Všetky espresá pripravené v esprese Surpresso majú rovnakú teplotu, rovnakú chuť a sú hygienicky nezávadné. Kávičkár si môže zvoliť šesť veľkosti espresa, od malého až po XXL. Aj "tuhosť" espresa možno regulovať v šiestich stupňoch. Espreso Supresso má automatický program na čistenie a odstraňovanie vodného kameňa.
Autor: rm
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.