neznamená, že patria k nápojovým proletárom a že teplé či studené nealko nápoje chlípavo vylôchame zo slávneho horčičáka...
Treba napríklad vedieť, že teplé nealkoholické nápoje podávajú bontónovo vzdelaní hostitelia zásadne vo vyhriatych šálkach na podšálkach a tekutina (čaj, káva, kakao) majú byť horúce. Častým prehreškom proti bontónu je nenáležité používanie lyžičky na podšálke - tú sa nepatrí oblizovať či inak momúľať, náramne gadžovské je chlipkať teplý nealko nápoj z lyžičky, pretože táto slúži výlučne na zamiešanie nápoja. Medzi veľmi vytrvalé zlozvyky patrí, nechávať pri pití teplých nealko nápojov lyžičku v šálke, nie je to prejav dobrej výchovy. Zapamäatajme si: zamiešať a vrátiť na podšálku!
Studené nealko nápoje: minerálky, ovocné šťavy, džusy, koly a ďalšie, je vhodné podávať v nápojovom skle s obsahom najčastejšie 0,2 alebo 0,3 l. Studené nealko nápoje treba podávať s teplotou okolo 8 - 10 stupňov Celzia, k dispozícii má byť aj nádobka s ľadom, z ktorej si hostia chladenie vyberajú klieštikami. Na stôl so studenými nealko nápojmi patria aj slamky, ktoré majú byť k dispozícii uprostred. V prípade, ak podávame limonádu s ovocím, treba priložiť aj dlhšiu limonádovú lyžičku.
Ak teplé a studené nealko nápoje podávame väčšej spoločnosti, je prípustné pripraviť napr. kávu alebo čaj predom do väčších termosiek a studené nealko nápoje pripravíme v originálnych obaloch alebo v krčahoch, hostia sa obsluhujú sami. Pri prestieraní postavíme poháre na studené nealko nápoje nad špičku veľkého príborového noža.
Autor: eb
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.