Potrebujeme: 800 g cvikly, 1 liter hydinového vývaru, 200 g kyslej smotany, jablko, soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, cukor.
Postup: Cviklu umyjeme, očistíme, štvrtinu odložíme a zvyšok pokrájame na kocky. Pokrájanú cviklu dáme variť na 15 minút do hydinového vývaru. Jablko očistíme, zbavíme jadrovníka, postrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Keď je cvikla uvarená, necháme ju mierne vychladnúť, potom ju rozmixujeme, do rozmixovanej primiešame smotanu a dáme zohriať. Teplú polievku dochutíme soľou, cukrom, mletým čiernym korením a primiešame jablko a postrúhanú zvyšnú cviklu. (obr. 1)
Pečená bravčová lopatka
Potrebujeme: 750 g bravčovej lopatky s kožou, soľ, drvená rasca, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, 4 strúčiky cesnaku, olej.
Postup: Umytú bravčovú lopatku osušíme, osolíme, okoreníme, natrieme mletou červenou paprikou a uložíme do pekáča. Dva strúčiky cesnaku pokrájame, posypeme ním mäso, podlejeme vodou a prikryté pečieme do polomäkka. Kožu pokrájame tak, aby vznikla mriežka, natrieme olejom, posypeme drvenou rascou a odokryté upečieme do chrumkava. Krátko pred dopečením posypeme zvyšným pokrájaným cesnakom. (obr. 2)
Dusená hovädzina na smotane
Potrebujeme: 600 g predného hovädzieho mäsa bez kosti, 1 cibuľu, 150 g koreňovej zeleniny, olej, soľ, mleté čierne korenie, 3 zrnká nového korenia, 1 klinček, 2 bobkové listy, 2 dl smotany, 1 lyžicu hladkej múky, cukor, ocot.
Postup: Mäso pokrájame na kocky a prudko opečieme na rozohriatom oleji zo všetkých strán. Pridáme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, očistenú na hrubom strúhadle postrúhanú koreňovú zeleninu, krátko spolu opražíme a podlejeme vodou. Osolíme, okoreníme, pridáme klinček, bobkový list a dusíme. Podľa potreby podlievame vodou. V smotane rozmiešame múku, vylejeme na mäso, premiešame a krátko povaríme. Ochutíme cukrom, octom a podávame s knedľou. (obr. 3)
Zapekané cestoviny s dusenou zeleninou
Potrebujeme: 300 g uvarených cestovín, 1 cibuľu, 200 g mrazenej miešanej zeleniny (hrášok, karotka), soľ, drvenú rascu, 1 dl zeleninového vývaru, olej, petržlenovú vňať, 100 g tvrdého syra, kečup.
Postup: Uvarené cestoviny dáme do misy, pokvapkáme olejom a premiešame. Na oleji speníme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme zeleninu, zalejeme zeleninovým vývarom a udusíme. Udusenú zeleninu premiešame s cestovinami, osolíme, posypeme rascou, pridáme postrúhaný syr a posekanú petržlenovú vňať. Zmes uložíme do vymastenej zapekacej nádoby, pokvapkáme olejom a zapečieme. Pred podávaním pokvapkáme kečupom. (obr. 4)
(som)
Autor: Cviklová polievka
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.