Mám možnosť zohnať rybiu múčku pre hydinu. V akom množstve ju môžem dať skrmovať?
O. V. Stará Lesná
- Rybia múčka je veľmi kvalitné krmivo. Obsahuje vysoký podiel bielkovín a keďže sú v nej spracované aj kosti rýb, obsahuje veľký podiel vápnika a fosforu. Jej celková akosť závisí od toho, z akej suroviny bola spracovaná, či v nej prevládajú elementy sladkovodných alebo morských rýb. Ďalšia špecifikácia je podľa oblasti, z ktorej pochádza, prípadne kto je jej vývozcom. Z toho vyplýva, že aj jej kvalita veľmi kolíše.
Rybia múčka je zväčša spracovaná z morských rýb, ale pre skrmovanie hydinou je výhodnejšie, ak má pôvod v sladkovodných produktoch. Ďalej je dôležité či bola múčka spracovaná z odpadkov rybieho priemyslu, alebo je z ulovených neštandardných rýb, čím dostáva visačku najvyššej kvality. Pri skrmovaní tohto komponentu musíme poznať zastúpenie tukov, od ktorých závisí jej skladovateľnosť za optimálnych podmienok. Popri trvalej a pomerne suchej múčke z tresiek sa dováža aj takzvaná tučná múčka, ktorá rýchlo podlieha rozkladu - kazí sa a žltne. Jej skrmovanie už v malých množstvách spôsobuje zažívacie poruchy a pre hydinu je absolútne nevhodná.
Tukovosť rybej múčky zistíme, keď určité množstvo z nej dáme na pijavý papier a pokus uskutočníme v teplej miestnosti alebo na slnku. Ak múčka obsahuje veľa tuku, mastnota zmapuje veľké okolie. Keď je málo tuková, tak mastný fľak je len pod vzorkou. Celkovú neškodnosť rybej múčky môžeme posúdiť čuchom. Dobrá, kvalitná múčka má príjemnú vôňu po rybine a prachovú konzistenciu. Stará múčka v rozklade má veľmi nepríjemný zápach a vytvára chuchvalce.
Podiel rybej múčky by mal byť v podávanom krmive najviac 8 percent, a to ešte v závislosti od vekovej kategórie hrabavej hydiny. Nie že by vyššie percento hydine uškodilo, ale mladý organizmus rýchle "vyháňa" do dospelosti a nosnice znášajú vajcia s rybím pachom. Ten sa objavuje aj v mäse, keď jatočnú hydinu skrmujeme rybinou. Tu by mala platiť zásada, že tento komponent musíme najneskôr 14 dní pred porážkou vysadiť z kŕmnej dávky.
Ing. Peter ORSZÁG, Plemenársky podnik Bratislava
Autor: Pavol KISS
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.