Je pekné jesenné počasie, využime ho ešte na grilovanie v prírode. K maturite v kuchyni patria aj otázky o zásadách správneho grilovania.
Grilovať môžeme prakticky čokoľvek: mäso, ryby, zeleninu, huby, ovocie, pokrmy zo zmesi mletého mäsa, byliniek a vajec alebo tradičné údeniny. Ponuka grilov je veľmi pestrá od najjednoduchších na drevené uhlie, plynových, ktorých výhodou je regulácia teploty a pohodlná obsluha, po elektrické (úprava mäsa je tu oveľa zdravšia) po lávové, u ktorých sú nad plynovým horákom umiestnené lávové kamene, ktoré majú zvyčajne príjemnú samočistiacu schopnosť. Či je to jednoduchý alebo zložitý gril, pre každý platí šesť zásad správneho grilovania:
Mäso pred grilovaním dôkladne očistíme, umyjeme a osušíme, posolíme a najmenej pol hodiny marinujeme v zmesi oleja a korenia.
Na údeniny musíme nožom na kraji urobiť zárezy a to preto, aby počas grilovania nepopraskali. Počas grilovania ich môžeme natierať olejom s grilovacím korením, aby sme zvýraznili chuť mäsa.
Gril musí mať správnu teplotu. Drevené uhlie necháme prehorieť tak, aby bolo na povrchu popolavé.
Rošt treba pred grilovaním natrieť olejom alebo masťou, aby sa naň neprilepilo mäso.
Aby mäso zostalo šťavnaté, musí sa najprv prudko opiecť a potom pomaly grilovať do zlatista.
Počas grilovania polievame mäso marinádou, aby sa nevysušilo a bolo chrumkavé.
Pamätajme aj na zdravotné zásady a preto používajme drevené uhlie, negrilujme veľmi mastné potraviny a neplytvajme olejom. Rošt by mal byť čím vyššie nad žeravými uhlíkmi, a mäso či zeleninu by sme nemali vystaviť priamym plameňom. Hydinu odporúčame najprv predpiecť v rúre. Je to kvôli tomu, aby sa potom pri grilovaní dobre prepiekla a nebola pri kosti krvavá. Neprepečená hydina môže obsahovať salmonely.
(som)
Autor: Zásady správneho grilovania
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.