premietajú aj vyššie náklady na dopravu či mzdy.
Priemerná cena cukru bola týždeň pred vstupom do únie 29,78 Sk. Dnes je to 33,10 Sk - o 11 percent viac.
"Vyššie ceny cukru sa logicky premietajú do cien, ako každý iný náklad," povedal výkonný riaditeľ Slovenského cukrovarníckeho spolku Róbert Straka. Podľa neho sa však cukor len v malej miere podieľa na konečných cenách cukroviniek a nápojov. "Každý výrobok obsahuje len isté percento cukru. Keď teda cukor zdražie o korunu, nemôže sa tá koruna preniesť na kilo finálneho výrobku, ale len na ten podiel." Ceny sladkostí sa zvýšili už asi pred tromi mesiacmi.
"V poslednom čase sme zaznamenali veľmi malé zvýšenie cien nápojov," povedala hovorkyňa siete Hypernova Diana Stanková. "Zvyšovanie cien cukru nepochybne zvyšuje náklady na našu výrobu, a to nielen na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách, ktoré nedávno vstúpili do Európskej únie. To však neznamená, že toto zvýšenie nákladov automaticky premietneme do vyššej ceny nápojov," vraví hovorca spoločnosti Coca-Cola Zdeněk Vilímek.
Elena Jablonická z Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov tvrdí, že k žiadnemu zvyšovaniu cien nedochádza. "Ceny sú dlhodobo pod hladinou inflácie. Očakávam, že ten trend bude pokračovať. Sú to veľmi citlivé produkty ahneď ako by sa hýbalo s cenami, by sa nám trend, ktorý máme v každoročnom náraste predaja, už nedarilo napĺňať."
K ďalšiemu zdraženiu sladkostí a sladkých nápojov by malo prísť na jeseň. Cukrovarníci vtedy totiž očakávajú ďalší rast cien cukru. Ich odhady hovoria, že na pultoch predajní bude stáť až 38 korún. (pcs)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.