vozíky, naložené mrazenou hydinou, maslom a množstvom rôznych potravín, stáli pred pokladňami v rade, ako keby tovar rozdávali zadarmo. Keďže zaň každý zaplatil a hrdo si odnášal domov dvadsať kurčiat, práve toľko kúskov masla a kopy sladkostí, niekto by si mohol myslieť, že aspoň dva-tri mesiace nebudú v meste tento tovar predávať. Alebo - že by už ľudia kupovali na Vianoce? Niektorí aj na Veľkú Noc roku 2005?
Takéto nárazové nákupy nemajú význam a aj napriek nižšej cene sú hlbším načretím do vrecka. Stávame sa príležitostnými lovcami všetkého, čo máme pred očami.
Opäť sa vraciam k praktikám našich babičiek, ktoré nelovili, ale premyslene a múdro nakupovali.
VEĽKÝ NÁKUP robili raz mesačne, vždy v rovnakom období, zvyčajne na začiatku mesiaca. My sa môžeme prispôsobiť výplatným termínom. Kontrolujeme si stav základných zásob potravín - múky, cukru, oleja, trvanlivých údenín a podľa potreby ich doplníme.
RAZ ZA DVA TÝŽDNE doplníme trvanlivé druhy zeleniny, ovocia podľa sezóny (aj raz za týždeň), mliečne výrobky, trvanlivé mlieko, mrazenú zeleninu, mäso a morské produkty.
RAZ AŽ DVAKRÁT TÝŽDENNE kupujeme na celý týždeň potraviny s krátkou trvanlivosťou. Ak niečo v chladničke chýba, dokúpme.
Niektoré potraviny kupujeme podľa toho, čo chceme variť. Poviete, že je nezmyselné voliť nejaký jedálniček, že domácnosť nie je reštaurácia. Je reštauráciou s celodennou stravou a preto by sme aspoň na 2 - 3 dni dopredu mali vedieť, čo budeme variť. Je to výhodné pre mäsité jedlá, keď z jedného základu môžeme pripraviť viac pokrmov. Napríklad z jedného druhu mäsa uvaríme prírodné rezne a časť dáme do marinády na 24 hodín a pripravíme z neho "čínu" so zeleninou. Naučme sa vo varení improvizovať. Ak chýba nejaký druh zeleniny alebo ovocia, dá sa vždy nahradiť niečím iným. Okrem toho je vo varení potrebná kreatívnosť tak isto ako na pracovisku.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.