konca júla, mohla ešte vylepšiť bilanciu úrody medu do konca augusta medovicová znáška v horských regiónoch.
Celkove môžeme hodnotiť tohtoročné znáškové obdobie ako lepší priemer v medovej produkcii, čo predstavuje 13 až 17 kilogramov na včelstvo. Horšie je to už s odbytom medu a jeho cenami. Centrálne orgány Európskej únie odsúhlasili 15. júla opätovný dovoz čínskeho medu, ktorý je známy nízkou cenou a horšou kvalitou. Veľkí spracovatelia v západnej Európe jeho príchod veľmi očakávajú, lebo im sľubuje dobrý obchod. Cena tohto produktu vrátane dopravy sa pohybuje okolo 1,3 eura za kilogram. Hoci obsahuje 20 až 30 percent vody, pričom európske normy povoľujú 21 percent, jeho vlastnosti sa dajú „vylepšiť" kvalitnými európskymi kvetovými medmi. A tie sa nakupujú práve v krajinách bývalej V4 (Česko, Slovensko, Poľsko, Maďarsko).
O repkové, slnečnicové či lúčne medy z uvedených štátov, ktoré slúžia ako „esencie" čínskeho medu je preto v súčasnosti malý záujem. Výkupcovia medu na Slovensku čakajú a vývoz zostáva na mŕtvom bode. V porovnaní s uplynulými rokmi je export za osem mesiacov tohto roka nižší približne o 700 až 1 200 ton. Väčšina slovenských včelárov, ktorá bola zvyknutá odpredať svoj med maximálne do dvoch mesiacov od vytočenia, je zmätená. Slovenskí vývozcovia a spracovatelia nenakupujú med už ani za smiešnych 55 korún za kilogram kvetového, či 90 korún za kilogram agátového. Objavili sa i náznaky možného dovozu lacného čínskeho medu na Slovensko. Nedá sa vylúčiť ani jeho „spracovanie" s našimi medmi za účelom dosiahnutia dobrej ceny pre supermarkety.
Po minuloročnej afére s medmi falšovanými izoglukózou, ktoré ponúkali slovenské obchodné reťazce sa nedá vylúčiť ani táto možnosť. Včelári ako prvovýrobcovia opäť ťahajú za kratší koniec. Slovensko s ročnou produkciou tri až štyri tisíc ton medu, z čoho je polovica odsúdená - kvôli nízkej spotrebe - na vývoz, nikdy nebude zásadne ovplyvňovať európsky trh. Horšie však bude, ak z neho vypadne.
Záchranou by bolo zjednotenie rozhádanej včelárskej pospolitosti, vytvorenie registrovanej značky Slovenský med a založenie výrobno-odbytových združení producentov medu. Znamená to vypracovať sa na úroveň stavovského združenia. To by sa však museli zmeniť priority a spôsob myslenia, ktoré súčasné vedenie dvoch včelárskych organizácií na Slovensku prezentuje.
Autor: Ing. Tibor JÓKAY
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.