OVOCNÉ ŠŤAVY
Sú dobrým zdrojom vitamínu C, ale veľká kyslosť spolu s cukrom, ktorý sa do štiav pridáva, prispieva ku kazeniu zubov a chorobám ďasien. Zdravšie je piť šťavy k jedlu.
ŽIVÝ JOGURT
Obavy z toho, že pasterizovaný jogurt neobsahuje živú jogurtovú, acidofilnú a bifidogénnu kultúru, sú neopodstatnené, pretože tieto kultúry sa pridávajú až po pasterizácii. Takže jogurt je stále živý, aj keď to nie je uvedené na jeho obale.
RYŽA V KUCHYNI
Obchod ponúka rôzne druhy ryže a každý z nich sa nehodí na prípravu rovnakého jedla alebo prílohy. Guľatá ryža je vhodné na sladké jedlá, placky a pudingy. Dlhozrná sa podáva ako príloha k mäsu. Strednohnedá je ideálna na jemné rizotá.
VŠESTRANNÝ PETRŽLEN
Petržlen sme zvyknutí používať väčšinou do polievok, nátierok a šalátov. Nešetrime vňaťou, ani koreňom, sú liečivé. Upokojujú zápaly močového mechúra, pôsobia močopudne, uľavia pri kolikách a žalúdočných ťažkostiach. Z petržlenu si môžeme uvariť čaj ako z ktorejkoľvek liečivej rastliny.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.