zamestnaná. Iné je to s prípravou prísnej diéty. Dosť často sa vtedy, ak je viac času navarí viac s tým, že sa jedlo zamrazí a potom sa ohrieva podľa potreby.
Takáto príprava teplých jedál veľmi šetrí čas, elektrinu, plyn i peniaze, sú zásady, ktoré treba dodržiavať, aby bolo jedlo čím viac dovarené, aby sme ho nemuseli dlhšie dokončovať a do tretice - aby sme ho mohli čím prv zjesť a čas využiť prípadne na uvarenie prílohy. Čo by ste nemali porušiť:
- Používajte čím menej tuku.
- Keď jedlo dovaríte, čo najrýchlejšie ho ochlaďte a hneď dajte zmraziť do vhodného obalu.
- Korenie a soľ pridajte až po rozmrazení, takisto vajíčka a kyslú smotanu alebo mlieko na zahustenie.
- Sladké múčne jedlá ako sú záviny, kysnuté cesto, knedle - ovocné aj na prílohu, rolády sa môžu mraziť aj v surovom stave.
- Cestoviny, ryža, puding, varené zemiaky, vajíčka natvrdo sa nezmrazujú.
Ako mrazíme mäso:
- Veľmi dôležité je, aby mäso bolo čerstvé a krehké a ak ho chceme dlhšie nevyberať, mali by sme z neho poodkrajovať mastné časti, lebo tie skracujú dobu uskladnenia.
- Dbajme na váhu zmrazovaného mäsa. Jeden balíček vcelku by nemal prekročiť dva kilogramy.
- Mleté mäso na plnenú papriku alebo fašírky zmrazujeme vo forme plátkov alebo vcelku ako jeden bochník. Pri ňom treba tiež dodržať váhu do 2 kg.
- Ak balíme mäso do mikroténových vrecúšok, musíme z nich odstrániť vzduch, lebo ináč by sa mäso vysušilo a stratilo by vôňu. Dobré je mäso v plátkoch dávať do alobalových krabičiek.
Tip na rozmrazovanie mäsa: Najlepšie je to v chladničke počas 12 - 24 hodín podľa veľkosti kusu mäsa. Ak sa veľmi ponáhľate, dobre mäso zabaľte a ponorte ho do vlažnej vody. Keď sa voda veľmi ochladí, vymeňte ju znovu za vlažnú. Nechajte ho v izbovej teplote, nie v chladničke.
Text k foto: Koláč s tekvicovou plnkou môžeme zmraziť rovnako ako pizzu.
Autor: Xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.