vitamínov najmä v chladnejších mesiacoch. Okrem týchto druhov by sme si kúpili aj iné, ale odrádza nás neznalosť, lebo názvy ako karambola, kvajava, rambutan a iné nám nič nehovoria. Priblížime si ich bližšie:
KIWI - hovorí sa mu aj čínsky egreš. Toto ovocie dovezené z Nového Zélandu má podlhovastý tvar, hnedoolivovú šupku a nepomerne lahodnejšiu chuť. Vďaka vysokého obsahu kyseliny askorbovej je kiwi nadmieru prospešné predovšetkým v obdobiach chrípok, zlepšuje látkovú výmenu.
PAPAJA - vzhľadom a chuťou pripomína dyňu alebo melón. Tropickému stromu Carica, na ktorom tieto plody rastú, sa hovorí "melónový strom". Plody i listy obsahujú enzým papain, vplyvom ktorého krehne mäso, ktoré s nimi pripravujeme. Papaja je prospešná tým, že pomáha štiepiť cholesterol a odvádzať ho z nášho organizmu. Používa sa ako súčasť rôznych šalátov, nielen ovocných.
KUMKVAT - plody nízkych krov vyzerajú ako "trpasličie pomaranče". Nie sú väčšie ako oliva. Ide totiž o najmenších predstaviteľov citrusových plodov. Majú sladkú kôru, šťavnatú, nahorklú dužinu a v Ázii, odkiaľ pochádzajú, slúžia k jedlu, ale tiež ako dekorácia. Podávajú sa ako doplnok pokrmov mäsitých a rybích, v šalátoch alebo zavarené v sirupe. Najčastejšie sa jedia surové, vrátane jemnej kôry.
RAMBUTAN - má tvar okrúhlych ježkov, červenohnedej farby, chuťovo sú podobné hroznu, sú oveľa sladšie a veľmi osviežujúce. Pestujú sa v Číne a Indii, majú vysoký obsah vitamínu C a vápnika.
KARAMBOLKY - na prvý pohľad človek skoro zaváha, či sú tie zelenkavé či zlatožlté hviezdičky vôbec na jedenie - tak sú krásne. Treba podotknúť, že ich chuť je skôr trochu mdlá, preto sa hodia ako ozdoba ovocných šalátov a dezertov. Pripravujú sa z nich rôsoly a marmelády. Veľmi vyzretá karambola má osviežujúcu a sladkú chuť.
KVAJAVA - guľaté až hruškovité plody poznali už dávni indiáni a s veľkou obľubou konzumovali ich bielu, ružové až malinovo červenú dužinu. Pretože sa pestuje celý rad odrôd, môžu byť plody sladké i kyslé. Kvajavy sú cenné pre vysoký obsah vitamínu C. Chutia zasurova, ale veľa sa využívajú na výrobu nektarov, pyré a džemov.
MANGO - plody majú tuhú zelené, nejedlú šupku a obsahujú plochú kôstku, okolo ktorej je sladká mäsitá dužina broskyňovej chuti. Surové mango je významným zdrojom vitamínu A. Dozrievaním mäkne a mení farbu na žltú až červenú.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.