Zemiaková polievka
Potrebujeme: 1 menšiu cibuľu, 50 g masti, 5 - 6 zemiakov, 1 liter vody, soľ, mletú červenú papriku, 1/8 l kyslej smotany, 1 lyžicu hladkej múky.
Postup: Nadrobno pokrájajú cibuľu speníme na masti, pridáme olúpané, nadrobno pokrájané zemiaky. Za stáleho miešania opečieme cibuľu a zemiaky, potom pridáme vodu, soľ, v troške studenej vody rozmiešanú papriku a varíme, až kým zemiaky nie sú mäkké. Nakoniec polievku zahustíme smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali múku.
(obr. 1)
Minútka z bravčového mäsa
Potrebujeme: 500 g bravčového mäsa, soľ, mleté čierne korenie, olej na opekanie, tatárska omáčka, 1 cibuľa, 400 g húb.
Postup: Mäso umyjeme, pokrájame na štyri rezne, naklepeme, okraje narežeme, osolíme, okoreníme. Na rozpálenom ohni opekáme z každej strany po 5 minút do ružova. Do tatárskej omáčky pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a udusené, vychladnuté huby. Podávame so zemiakmi.
(obr. 2)
Plnený kapustný list
Potrebujeme: 12 listov z kapusty, 1 konzerva lunchmeatu alebo 200 g mäkkej salámy, kečup, olej, 3 vajcia, 60 g tvrdého syra.
Postup: Kapustové listy sparíme horúcou vodou, aby zmäkli. Potom ich rozložíme na dosku a na každý list dáme hranolček lunchmeatu alebo 2 plátky salámy, pokvapkáme kečupom, stočíme a vložíme do dobre vymasteného pekáča. Stočené listy pokvapkáme olejom, zalejeme rozšľahanými vajcami, posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť do zlata. Podávame so zemiakmi.
(obr. 3)
Roštenka na pive
Potrebujeme: 600 g roštenca, soľ, 1 - 2 strúčiky cesnaku, 1 a pol dl svetlého piva, mleté čierne korenie, olej na opekanie, 4 vajcia, 1 veľkú cibuľu, horčicu, 1 lyžičku hladkej múky, 2 dl vývaru.
Postup: Z mäsa narežeme 4 plátky, mierne ich vyklepeme, dáme na misu, osolíme, potrieme pretlačeným cesnakom, zalejeme pivom a necháme do druhého dňa v chladničke odležať. Pivo vsiakne do mäsa a roštenky sú potom krehkejšie a chutnejšie. Odležané roštenky okoreníme a na horúcom oleji opečieme ako minútky na obdivoch stranách asi 4 minúty. Na takto pripravené roštenky dáme volské oká z vajec, obložíme cibuľou, pokrájanou na kolieska a pridáme po 1 lyžici horčice. Zvyšný tuk zaprášime hladkou múkou, opražíme, zalejeme vývarom a chvíľu povaríme. Podávame so zemiakovými hranolkami.
(obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.