cien. Nezanedbateľným faktorom je aj nedostatok mäsa, ktorý sa bude musieť riešiť dovozom z krajín únie. Spracovatelia sú navyše presvedčení, že obchodníci do konečných cien premietajú príliš vysoké marže. „Pokiaľ sa nákupná cena ošípaných zvýši na 50 Sk za kilogram, v obchodoch sa bravčové mäso bude predávať o 8 až 10 korún drahšie," povedal člen Slovenského mäsiarskeho zväzu František Košický.
V súčasnosti sa kilogram živej váhy ošípaných vykupuje po 48 Sk. Ešte v minulom týždni pritom bola cena o korunu nižšia. Nárast je podľa predsedu Zväzu chovateľov ošípaných Andreja Imricha výsledkom obchodnej politiky samotných spracovateľov, pretože poľnohospodári boli od začiatku roka nútení znížiť stavy o 40-tisíc kusov. Následkom bol nedostatok bravčového, čo sa prejavilo v cenách. Imrich však dodáva, že cena za kilogram živej váhy by nemala prekročiť 50-korunovú hranicu, pretože by nastal výrazný prepad spotrebiteľského dopytu. Očakávaný nepriaznivý cenový vývoj potvrdil aj prezident Zväzu obchodu Pavol Konštiak: „My sa musíme prispôsobiť našim dodávateľom."
Na zdražovaní sa podpisuje aj sezónnosť. Počas vianočných sviatkov je spotreba bravčového mäsa podstatne vyššia ako v priebehu celého roka. Zvýšený dopyt sa bude musieť vykryť dovozom z krajín EÚ, kde sú nákupné ceny vyššie. Podľa predbežných odhadov sa na Slovensko ešte v tomto roku dovezie približne 26-tisíc kusov ošípaných.
Predstaviteľom mäsiarskeho zväzu prekáža aj príliš veľký rozdiel medzi nákupnými a konečnými cenami v obchodoch. Privysoké obchodné marže ich ukracujú o zisk a ľudí o peniaze. „To by znamenalo, že medzi obchodníkmi sú kartelové zmluvy. Je však nepredstaviteľné, že by napríklad Tesco uzavrelo dohodu s Lidlom," oponoval Konštiak. (mo)
Autor: meš
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.