priateľmi. Slušniak neostáva iba pri vytešovaní. Ak pozvania na hostinky nebývajú časté alebo sme v tomto smere menej skúsení, je vhodné zopakovať si najzákladnejšie pravidlá spoločenského správania sa pri jedle a pití.
Najzákladnejšou prípravou na takéto podujatie je uvedomiť si, že naše chovanie pri stole nereprezentuje len nás, je všade vo svete považované i za spoľahlivý indikátor vyspelosti ľudí v danej krajine. Napokon, kto zažil pri slávnostnej tabuli nevychovaného ogrgeňa, bude iste súhlasiť, že za mnohých sa musíme hanbiť.
Ide o exempláre žiaľ, značne rozšírenej odrody chruňa hostinového (chh). Vyznačuje sa nápadnými znakmi, takže ho ľahko rozpoznáme. Chh prichádza vždy nevhodne oblečený, neupravený, neskoro, bez ospravedlnenia, vryje sa bezočivo na cudzie miesto, rozvalí sa na stole, nahlas kváka, rehoce sa na celé a jedlaplné ústa. Desivé je, že pri konzumácii čo i len obyčajnej vody vydáva hrôzostrašné zvuky. Chlípe, mľaská, siaka do servítky, necúvne ani pred hlasitým grgnutím, na jedlo siaha paprčami bez príboru, krákorí zásadne s plnými ústami, jedlom sa štope tak, ako keby sa ustanovil rovno z hladomorne a z mís si opätovne sebecky nakladá na tanier, nečakajúc na ponúknutie hostiteľa, v zuboch si špára otvorene a vydolované pozorne študuje. Spoločnosť zabáva zásadne negustióznymi témami, napríklad popisom svojho dobre vyvinutého hnisavého zápalu na predkolení. Mimoriadne "vydarené" exempláre chruňa hostinového sú ochotné postihnuté predkolenie či inú časť tela spoločnosti priam pri stole aj sprístupniť. Po jedle blažene, občas grgajúc, Chh odfukuje a bez ohľadu na to, či už ostatní dojedli, pofajčieva a fúka okolosediacim cigaretový dym rovno do tanierov.
Znalci bontónu sa preto vzácne zhodujú v názore, že akýkoľvek spôsob odstránenia chruňa hostinového z dobrej spoločnosti treba považovať za verejný záujem.
Autor: eb
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.