Uvarená ryža bude mať príjemnú vôňu, ak dáme súčasne s ňou variť do vody celú cibuľu so zapichnutým klinčekom
Vodu na strukoviny zásadne nesolíme, zostali by tvrdé. Soľ pridáme vtedy, ak zmäknú a premiešame ich nie varechou, ale dvojzubou vidličkou alebo potriasaním v hrnci. Nie je správne pridávať do vody sódu bicarbónu na zmäknutie najmä fazule, stratila by chuť.
Krúpy stratia horkastú príchuť, ak ich pred varením preberieme a sparíme na site vriacou vodou.
Lacnou a chutnou náhradou za mleté mandle alebo oriešky sú ovsené vločky. Stačí iba vločky popražiť na sucho alebo na kúsku masla.
Tvarohová plnka do koláčov sa dá nadstaviť niekoľkými lyžicami vareného vanilkového pudingu alebo vareným, jemno nastrúhaným zemiakom.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.