Nie je kapusta ako kapusta
Kapustu mali v jedálničku už starí Rimania buď surovú, varenú alebo dusenú. Z nej pripravovali aj lieky a prostriedky na vyprázdnenie žalúdka, zo sušenej kapusty dobre omastenej bol údajne liek proti nespavosti, ale aj proti únave a vo vyššom veku ju pravidelne jedli starí ľudia pre nadobudnutie energie. Kvasená kapusta sa uplatnila v stredovekej kuchyni a tam má pevné miesto doposiaľ spolu s bielou hlávkovou kapustou. Zriedkavejšie pripravujeme červenú kapustu a najmä v surovom stave používame čínsku a pekinskú kapustu - na šaláty. Zásady prípravy kapusty:
Hlávková biela a červená kapusta
Varíme ju zo začiatku bez pokrievky, aby z nej vyprchali čpavé látky. Hrniec môžeme prikryť čistou utierkou namočenou v octovej vode, aby sa nepríjemná vôňa z kapusty nešírila po celom byte. Ocot pridávame aj do vody pri varení červenej kapusty.
Šaláty z kapusty pripravujeme buď na okamžitú konzumáciu, alebo na viac konzumácií - v prvom prípade kapustu nastrúhajme na jemnejšom strúhadle (ako mrkvu) a ochutíme ju nálevom z citróna a vody alebo troškou octu - vtedy pridajme aj olej. Väčšie množstvo - na viacero obedov je lepšie po pokrájaní dať do vriacej vody a nechať ju chvíľu blanšírovať, vybrať a preliať studenou vodou. Potom pripravíme šalát, do ktorého pridáme pokrájanú cibuľu (lepší je pór) prípadne kukuricu a zalejeme nálevom.
Šalát z červenej kapusty pripravíme podobne, pokrájanú alebo postrúhanú necháme o niečo dlhšie prejsť varom a neprelievame ju studenou vodou, aby zmäkla v mieste, kde ju budeme ďalej upravovať. Pridáme červenú nakrájanú cibuľu a do nálevu lyžičku rozdrvenej rasce.
Pekinská a čínska kapusta
Mnohí nevedia, že sú tieto dva druhy a že keď kupujú čínsku kapustu, odnesú si v taške pekinskú. Pekinská kapusta (obr. 3) sa podobá rímskemu šalátu, má pevné hlávky, svetlozelené listy a tvrdé srdiečko. Jej tvar je podlhovastý. Vonkajšie listy môžeme pripravovať ako špargľu alebo krátko orestované ako prílohu k ryži. Najčastejšie z nej pripravujeme šaláty. V čínskej kuchyni sa najčastejšie krátko smaží - kvôli tomu, aby nezmäkla.
Čínska kapusta sa v ázijskej kuchyni bežne používa na šaláty alebo ako príloha po osmažení.
Ponúkame recet na čínsky šalát z bielej hlávkovej kapusty: Potrebujeme: 500 g bielej kapusty, 2 papriky (kapie), 2 feferónky, 2 lyžice oleja, ocot, cukor, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Kapustu očistíme a nakrájame na štvorčeky. Sparíme ju vriacou vodou, scedíme, na sitku prelejeme studenou vodou, necháme odkvapkať a potom osolíme. V hrnci zahrejeme olej, pridáme nakrájané feferónky a kapie a krátko ju v oleji podusíme. Všetko nalejeme na kapustu, podľa chuti pridáme ocot, osolíme, okoreníme a prisladíme. Dobre všetko premiešame, necháme vychladnúť a aspoň hodinu odležať v chlade.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.