(Týždenník ROĽNÍCKE NOVINY, 3. septembra 2004), na Slovensku je situácia pravdepodobne iná. Produkcia medu počas včelárskej sezóny bola u nás nevyrovnaná. Dobré znáškové výnosy mali viac-menej lokálny charakter.
Najväčší vplyv na znášku malo počasie, pretože väčšinou bola kondícia včelstiev veľmi dobrá. Počas kvitnutia hlavných zdrojov znášky boli v takej sile, že za priaznivého počasia by dokázali medníky naplniť. Avšak striedanie slnečných dní s daždivými a teplotné rozdiely v krátkom časovom slede viedli k tomu: čo včely v jeden deň doniesli, neskôr spotrebovali. Včelári v horských a podhorských oblastiach museli včelstvá prikŕmiť, aby neuhynuli od hladu v období, keď bol prísun sladiny nižší (alebo žiadny) ako jeho spotreba. Z tohto pohľadu nemôžeme na Slovensku hovoriť o prebytku medu z tohtoročnej produkcie.
Nedávno sa v Nitre uskutočnilo pracovné stretnutie predsedov a tajomníkov Slovenského zväzu včelárov, a to na podnet Združenia slovenských spracovateľov včelích produktov. Aj keď predstavitelia zväzu mali v úmysle riešiť viacero otázok, dominoval med a jeho kvalita. Riaditeľ Ústavu štátnej kontroly veterinárnych biopreparátov a liečiv MVDr. Ladislav Sovík oboznámil prítomných s legislatívou platnou pre členov EÚ, vrátane Slovenska. Cieľom jednotných noriem pre produkciu potravín živočíšneho pôvodu, medzi ktoré patrí aj med, je výroba zdravých produktov bez obsahu nežiaducich látok. Referenčným pracoviskom schváleným EÚ, ktoré zisťuje kvalitu medu v rámci Slovenskej republiky je Štátny veterinárny a potravinový ústav v Dolnom Kubíne. Podľa slov jeho riaditeľky MVDr. Márie Kantíkovej, ústav disponuje citlivými diagnostickými prístrojmi. MVDr. Jozef Blecha upozornil na to, že orgán štátneho dozoru, teda Štátna veterinárna a potravinová správa SR dbá na kvalitu potravín, pretože veterinári zodpovedajú za zdravie obyvateľstva, z čoho im vyplýva povinnosť kontrolovať tieto produkty. Veterinárny zákon ukladá povinnosti všetkým, čiže veterinárom, producentom potravín, spracovateľom, distributérom a v neposlednom rade aj predajcom, vyrábať kvalitné, ničím nenarušené potraviny. Rozhodujúci preto nie je objem vyprodukovaného medu, ale jeho kvalita. Med má zostať medom, čiže zdravou potravinou i liekom.
Anna ZÁBOJNÍKOVÁ
med.jpg:
Med má zostať zdravou potravinou i liekom.
Foto: archív
Autor: Kuní veľký modrý
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.