Balkánska kapusta
Potrebujeme: 1 kg bravčového mäsa, 1 hlávku kapusty, 500 g kečupu, 5 veľkých cibulí, 100 g masti, čierne mleté korenie, soľ, cesnak.
Postup: Na masti sparíme cibuľu, pridáme k nej mäso nakrájané na širšie rezance, orestujeme ho, osolíme, okoreníme, podlejeme troškou vody a dusíme do polomäkka. Pridáme dve tretiny na rezance nakrájanej kapusty a dusíme ďalej. Keď je mäso mäkké, prisypeme zvyšnú tretinu kapusty. Kečup, cesnak rozotretý so soľou a ešte krátko varíme. Podávame s dobrým čerstvým chlebom.
Kuracie stehná plnené kyslou kapustou
Potrebujeme: 4 kuracie stehná, asi 150 - 200 g kyslej kapusty, 50 g anglickej slaniny, 2 lyžice bieleho vína alebo vody, soľ.
Postup: Kapustu vytlačenú z vody nakrájame nadrobno a premiešame s anglickou slaninou nakrájanou na malé kocky. Na stehnách prstami uvoľníme kožu od mäsa a do tejto kapsy dáme kapustu so slaninkou, otvor uzavrieme špáradlom a stehná dáme v zapekacej miske piecť do vyhriatej rúry. Predtým stehná pokropíme vínom alebo vodou.
Plnené hovädzie mäso
Potrebujeme: 600 g hovädzieho mäsa na roládu, soľ, mleté čierne korenie, olej, mäsový vývar, 20 g hladkej múky, 1 lyžicu rajčiakového pretlaku. Plnka: 2 lyžice oleja, 1 cibuľu, 100 g šampiňónov, 50 g mrkvy, 50 g vylúpaného zeleného hrášku, soľ.
Postup: Mäso rozkrojíme na väčší plát, ktorý naklepeme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Natrieme plnkou, zvinieme, previažeme hrubou niťou a opražíme v rozohriatom oleji zo všetkých strán. Potom podlejeme mäsovým vývarom a upečieme. Pečieme najprv prikryté, pred dopečením odkryjeme. Počas pečenia mäso polievame vlastnou šťavou. Keď je mäso mäkké, šťavu zahustíme múkou a ochutíme rajčiakovým preltakom. Plnka: Na oleji speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme pokrájané šampiňóny, očistenú a pokrájanú mrkvu, vylúpaný hrášok a všetko spolu udusíme do mäkka. Nakoniec osolíme a necháme vychladnúť.
Kefírové palacinky s jablkami
Potrebujeme: 50 g hladkej múky, 30 g solamylu, 1 vajce, soľ, 3 lyžice cukru, 70 ml kefíru, 130 ml mlieka, 1 lyžicu minerálky, 3 lyžice oleja, 3 jablká, 1 granátové jablko, štipku škorice, 1 lyžicu koňaku alebo jablčnej šťavy, 2 lyžice práškového cukru.
Postup: Suroviny s 1 lyžičkou cukru spracujeme ručným šľahačom na hladké liate cesto. Prikryté necháme 5 minút odstáť. Na dvoch lyžiciach oleja postupne usmažíme 4 palacinky. Na zvyšku oleja osmažíme na kocky nakrájané olúpané jablká a jadrá granátového jablka, posypeme zvyšným cukrom a škoricou, zalejeme jablkovou šťavou alebo koňakom. Touto zmesou naplníme palacinky, posypeme práškovým cukrom a hneď podávame.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.