farba potravín, pre oheň horká chuť a červené potraviny, zem charakterizuje sladká
chuť a zemité farby potravín, kov pikantná chuť a biela farba potravín. Nakoniec živel voda to je slaná príchuť jedál a modrá alebo čierna farba potravín. Chute harmonizujú jedlo a dodávajú mu jin alebo jang energiu. Ak máme na jar, po zime, za vlády dreva oslabený žlčník, pridajme do jedla
zelené púpavové lístky. Prioritnú chuť a farbu potravín môžeme takýmto spôsobom používať podľa toho, ktorý orgán chceme harmonizovať a vytvárať tak rovnováhu jin - jang v organizme.
Prioritnou chuťou pre živel drevo je kyslá chuť, prislúchajúcimi orgánmi sú pečeň a žlčník. Najvhodnejšou potravinou rozvádzajúcou teplo v organizme pre človeka so živlom drevo je granátové jablko. Neutrálnymi potravinami sú obilie, ovocie, kvasnice, šípkový čaj, žerucha, kyslá kapusta, strukoviny a klíčky sóje, kačacina, tvaroh, čerstvý syr, kefír, kyslá smotana, ale aj šampanské, či slezový alebo medovkový čaj, ľahké vína a pivo. Schladzujúcimi sú pšeničné klíčky, rajčina, ananás, kiwi, citrón a jogurt. K živlu oheň patrí horká chuť, z orgánov je to srdce a tenké črevo. Horká príchuť podporuje rozumové konanie, má protivírusové vlastnosti a napomáha
chudnutiu. Získavame ju z opražených zŕn obilia či púpavového koreňa. Teplo v tele rozvádza ružičkový kel, ovčí a kozí syr, kozie mlieko, bazalka, mak, kakao, oregáno, červená paprika, majorán a tymián. Z nápojov káva a červené víno. Neutrálnym zostáva obilie, čerstvá žihľava, ľadový a poľný šalát, cvikla. Z nápojov je to čaj pu-erh a tuo-cha.
Osviežujúco pôsobí pohánka, artičoky, čakanka,
hlávkový šalát, púpava, grapefruit, pivo, zelený čaj. Pre zem je podstatná sladká chuť, z orgánov je
to pankreas a žalúdok. Teplo pôsobí obilie, sladká ryža, broskyňa, marhuľa, fenikel, smažená cibuľa, sójový olej, škorica, orechy, jedlý gaštan, kokosové mlieko. Z nápojov feniklový čaj, medovina, likéry. Neutrálnymi potravinami sú obilie, datle, figy, slivky, zelená fazuľka, hrášok, mrkva, zemiak, kaleráb, záhradná dyňa, červená a biela
kapusta, mäso hovädzie, maslo a mlieko, rôzne jadierka, sezam, hroznová šťava, hliva ustricová a vajcia. Osviežujúcimi sú brokolica, čínska kapusta, chren, paprika, špenát, zeler, cuketa, jablko, banán, hruška, avokádo, sladká smotana, sójové výrobky, čaj z kukuričných vlasov, kvalitný druh oleja, estragón a orechy kešu. Medzi studené potraviny patrí šalátová uhorka, žltý a červený melón, mango a papája. Typickou chuťou pre kov je pikantná a ostrá chuť, z orgánov sú najviac zaťažené pľúca a hrubé črevo. Ku kovu patrí väčšina korení, reďkovka, surová cibuľa, cesnak, chren. Teplo rozvádzajúcimi potravinami sú jelenie mäso, plesnivý syr a kvalitný alkohol. Neutrálnou potravinou je ryža, hus, morka, kurča. Osviežujúco
pôsobí redkvička, králičie mäso, šalvia a mätový čaj. Vodný živel uprednostňuje slanú príchuť, ktorá oslabuje obličky a močový mechúr. Teplo pre človeka - vodu získame zo všetkých druhov údenín, syrov a rýb. Neutrálnymi zostávajú strukoviny a bravčové mäso, osviežujúcimi hrach, plody mora, olivy, slivka umeboši. Studeno pôsobia morské riasy a sójová omáčka. Chuťami podľa piatich živlov sa nalaďujeme na prirodzený a tvorivý cyklus stravovania a dosahujeme kvalitný energetický potenciál orgánov nášho tela.
Autor: Ľudmila Lešková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.