strúčiky cesnaku, 30 g masla, strúhanku na posypanie formy, 250 g tvarohu, vegetu, petržlenovú vňať.
Postup: Žemľu namočíme v mlieku, potom ju dobre vyžmýkame a zmiešame s mäsom, dvoma vajciami a postrúhaným syrom. Osolíme, pridáme mleté čierne korenie a rozotrený cesnak. Chlebíčkovú formu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Do takto pripravenej formy dáme polovicu mäsovej zmesi. Tvaroh rozmiešame s vajcom, dochutíme vegetou, soľou, mletým čiernym korením a posekanou petržlenovou vňaťou. Tvarohovú zmes navrstvíme na mäso uložené vo forme a ako poslednú vrstvu dáme zvyšok mäsovej zmesi. Na vrch dáme niekoľko kúskov masla. Pečieme v horúcej rúre. Podávame s rôznymi šalátmi.
(obr. 1)
Ryba na mandliach
Potrebujeme: 500 g rybieho filé, 3 strúčiky cesnaku, soľ, šťavu z 1 citróna, mleté čierne korenie, 150 - 200 g hladkej múky, 200 g masla.
Omáčka: 100 g masla, 1 cibuľu, 2 a 1 dl bieleho vína, 2 lyžice hladkej múky, 100 g pražených mandlí.
Postup: Rybu pokrájame na hrubšie plátky, potrieme ich pretlačeným cesnakom zmiešaným so soľou, pokvapkáme šťavou z citróna a okorením. Obalíme v múke a upečieme na rozpálenom masle. Medzitým si pripravíme omáčku.
Omáčka: Maslo rozpustíme, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, necháme speniť, pridáme víno zmiešané s múkou a necháme za stáleho miešania variť do zhustnutia. nakoniec pridáme nasekané, opražené mandle. Hotovou omáčkou prelejeme opečené rybie filé.
(obr. 2)
Hovädzie rezne na jablkách
Potrebujeme: 4 jablká, 1 dl oleja, 4 hovädzie rezne (600 g), soľ, 3 lyžice rajčiakového pretlaku, 2 dl vody, 2 dl červeného vína.
Postup: Jablká ošúpeme, zbavíme jaderníkov, rozrežeme na kolieska a na oleji pri miernej teplote podusíme. Rezne naklepeme, osolíme a uložíme na podusené jablká. Pridáme rajčiakový pretlak. Podlejeme vodou a vínom tak, aby mäso bolo zakryté. Pod pokrievkou dusíme, až kým nie sú rezne mäkké.
(obr. 3)
Trhanec s kompótom
Potrebujeme: 5 dl mlieka, 2 vajcia, 50 g práškového cukru, soľ, 130 g hrubej múky, tuk na pečenie, čučoriedkový alebo iný kompót.
Postup: Z mlieka, vajec, cukru, múky a trošky soli vypracujeme riedke cesto. Na plechu rozpálime tuk, rozotrieme naň pripravené cesto a vložíme do rúry piecť. Nedopečený z rúry vyberieme, potrháme vidličkou, vložíme späť a dopečieme. Upečený trhanec posypeme práškovým cukrom a s čučoriedkovým alebo iným kompótom.
(obr. 4)
(som)
Autor: Mäsový bochník
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.