Ako sa dá zaručene oklamať a zaplašiť?
Z ovsených vločiek, jabĺk, hrozienok si pripravíme chutnú kašu. Jej "sladký" dojem dosiahnete pridaním škorice.
Ovocný čaj - aj keď ho neosladíme, ovocie, z ktorého je čajová zmes, sa postará o chuť, ktorú hľadáme.
Hrozno, melón alebo iné ovocie - jablká, nektarinky, slivky - pomôžu nahradiť cukríky, sušienky, čokoládu.
Dia oplátky s arašidovou, kakaovou, citrónovou a inou náplňou alebo tyčinka pre diabetikov sú občas vhodným dezertom bez obsahu cukru.
Namiesto zmrzliny, smotanového nanuku a nanukovej torty si zamaškrťte na vodovom nanuku.
Štvorček čokolády, malý kúsok oplátky, jedna sušienka - to je krajný prípad. Ak sa rozhodnete pre takéto nefalšované, pravé sladké maškrtenie v miniatúrnych dávkach, sadnite si k stolu a poriadne ho vychutnajte, ale na druhý deň by ste ho mali vybehať na schodoch alebo vonku. Ak však neodoláte pokušeniu a potajomky, rýchlo natlačíte do seba celú tabuľku čokolády, rozladí vás to a v mnohých prípadoch nie je ďaleko k pohodlnému konštatovaniu: "zbabrala som to, nedá sa nič robiť, poriadne sa najem, nemá zmysel pokračovať a obmedzovať sa.
Soňa MAKAROVÁ
Autor: Jablká ako liek
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.