Ochutiť olej nie je žiaden problém, stačí vybrať korenie, bylinky, plody, dať ich do fľaše, zaliať octom alebo olejom, odložiť na dva týždne na miesto s dostatkom svetla, aby sa vylúhovali a máte vlastnoručne vyrobený aromatický ochucovací prostriedok.
Bylinkový ocot so šalotkou
Ľubovoľné bylinky - majorán, rozmarín, bazalku v zodpovedajúcom množstve podľa veľkosti fľaše rozotrite, šalotku pokrájajte a potom vložte do umytej fľaše alebo kompótového pohára. Ocot - biely vínny alebo jablčný zohrejte v hrnci a nalejte ho na bylinky vo fľaši. Nádoby naplňte asi dva prsty pod okraj a dobre zatvorte zátkou alebo viečkom. Dajte vylúhovať na svetlé miesto, najlepšie na okno a fľašu denne pretrepávajte. Po dvoch týždňoch ocot preceďte cez husté sito alebo gázu. Hotový ocot prelejte do vysterilizovanej nádoby a pridajte do nej čerstvé bylinky, ktoré zvýraznia chuť octu a súčasne budú pôsobiť dekoratívne - vetvička rozmarínu, bazalky a majoránu.
Feferónkový olej
Feferónky na niekoľkých miestach prepichnite vidličkou a spolu s celým čiernym korením a lístkami bazalky dajte do fľaše alebo kompótového pohára s uzáverom. Olivový olej nalejte 2 cm pod okraj a nádobu dobre uzavrite. Vylúhujte dva týždne pri teplote miestnosti a denne fľašu pretrepávajte. Hotový korenený olej preceďte a dajte do čistej fľaše.
(som)
Autor: Okorenený olej, ocot
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.