nohami. Uviedol to riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Stupave Pavel Slezák. Stupava je známa aj pesničkou Stupavská krčma, ale najznámejšou ju urobila kapusta. A tá dala podnet na založenie tradície prezentovať sa slávnosťami kapusty.
Podujatie Deň zelá pripravili Mestské kultúrne stredisko a Základná organizácia Slovenského zväzu záhradkárov (ZO SZZ) v Stupave. Nechýbala na ňom okrem "zelá", čiže kapusty a rezanky do súdkov, aj degustácia kvasenej kapusty ("kyseuého zelá"). Na slávnosti vhodne zapadli tiež remeselníci s ukážkami svojich prác. Študenti Strednej poľnohospodárskej školy v Rakoviciach zase pripravili ukážky záhradníckych zručností na tému rezy muškátov a okrasných drevín, očkovanie a vrúbľovanie, aranžovanie sušených kvetín, kompostovanie bioodpadu. Tajomník ZO SZZ dr. Milan Balog nám povedal, že návštevníkom odovzdali sedemtisíc kapustných kalíškov. - Návštevnosť slávnosti pritom dosiahla desať- až dvanásťtisíc ľudí, - uviedol.
Na výstave sa zúčastnilo 65 vystavovateľov so 170 vzorkami a kolekciami zeleniny aj ovocia. Prvé miesto získala kolekcia šiestich odrôd jabĺk Antona Voleca, druhá priečka patrila kolekcii papriky Terézie Rácovej a tretia - jablku Jonagold Františka Čulena. Súčasťou slávností bola aj súťaž o najťažšiu kapustu na Záhorí, ktorú vyhral František Kováč za kapustnú hlávku s hmotnosťou 14 kilogramov. Najťažšie (54 kilogramov) tekvice, po záhorácky "buče", prezentovali Jaroslav Kahánek a pán Proslák.
Stupavské slávnosti už prerástli rámec mesta či regiónu. Veď účasť vystavovateľov z Rakúska, Čiech, Moravy, Maďarska či severných oblastí Slovenska je dôkazom záujmu o toto podujatie. Organizátori vystavené exponáty napokon venovali miestnemu domu dôchodcov a materským škôlkam.
Autor: Ján KUBÁŇ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.