Koreniny do zálievok
Podľa prieskumu v racionálnej výžive na východnom Slovensku zaraďujú najmä mladšie ženy do svojho jedálnička zeleninové šaláty. Chcú sa vyhnúť nadváhe. Mnohé používajú ako zálievku aj majonézy a tatársku omáčku. Hlávkový šalát zalievajú octovou zálievkou, ničím neochutenou. Petržlenovú vňať používajú väčšinou do polievok a uvarených zemiakov, nie do šalátov. Takisto ostatné bylinky nechávajú bokom. Ponúkame vám tipy na koreniny do zálievok, ktoré dodajú čerstvej zelenine výnimočnú chuť.
Bylinky, horčica, sójová omáčka
Dajú sa zohnať počas celého roku - čerstvé, mrazené alebo sušené. Nie všetky však možno spolu kombinovať. Dobre sa k sebe hodí trebuľka, petržlenová vňať a estragón (hlavne na rajčiakový šalát). Žerucha s petržlenovou vňaťou, alebo borák, petržlenová vňať a saturejka. Dobre spolu ladia kôpor, petržlenová vňať a mäta, tiež rozmarín, cesnak a cibuľa, alebo bazalka, cesnak a petržlenová vňať. Spolu môžeme kombinovať i petržlenovú vňať, mätu, kôpor, šalviu, yzop, rozmarín, bazalku a medovku. Pri korenení šalátovej zálievky sa väčšinou obmedzíme na dve až tri bylinky. Čerstvé vždy opláchneme, osušíme a jemne nasekáme. Sušené bylinky tesne pred použitím zomelieme, alebo aspoň podrvíme v prstoch.
Majonézu a octovú zálievku s olejom môžeme prisladiť cukrom, alebo ešte lepšie medom. Ak chceme, aby zálievka bola pikantná, ochutíme ju ostrou horčicou, prípadne niekoľkými kvapkami sójovej omáčky.
Cibuľa a cesnak
Cibuľa je vhodnou koreninou do niektorých šalátov. Na drobno nakrájanú cibuľu môžeme prelisovať. Možno ju tiež najemno nastrúhať. Prelisovaný cesnak rozmiešame priamo v zálievke, alebo ho jemne nakrájame a zmiešame so šalátom. Cesnak tiež možno dopredu mierne opražiť na oleji. Lisovaný cesnak môžeme zaliať aj horúcou vodou a nechať vylúhovať, pokiaľ nevychladne. Naopak, jemnú cesnakovú príchuť dostane zelenina, keď šalátovú misu iba vytrieme strúčikom cesnaku.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.