Cibuľová polievka
Potrebujeme: 3 stredne veľké cibule, 2 lyžice masla, pažítku, 3 tvrdé praclíky alebo hrubé slané tyčinky, 1 liter instantného hovädzieho vývaru z kocky, muškátový oriešok, soľ, korenie.
Postup: Na tenko pokrájané kolieska cibule orestujeme na masle. Pažítku nadrobno nakrájame, z tyčiniek alebo praclíkov odstránime soľ, polámeme ich alebo nakrájame na menšie kúsky. Môžeme však tiež opražiť na kocky nakrájaný chlieb alebo plátky tmavého chleba (hrianky), ktorý položíme navrch a posypeme strúhaným pikantným syrom. Vývar povaríme a okoreníme muškátovým orechom. Nakrájané praclíky s kolieskami cibule rozdelíme do hlbokých tanierov a posypeme pažítkou. Vývar dochutíme soľou, korením a dáme do tanierov. Namiesto mäsového vývaru sa dá použiť aj zeleninový bujón.
(obr. 1)
Alpské opečené zemiaky
Potrebujeme: 700 g v šupe uvarených zemiakov z predchádzajúceho dňa, 1 pór, 200 g údenej slaninky, 2 lyžice vytopeného masla, soľ, čierne korenie.
Postup: Maslo rozpálime na panvici a na ňom do chrumkava opečieme slaninkové kocky, potom ich vyberieme a na vyškvarenej masti opečieme za stáleho obracania na kolieska nakrájané zemiaky. Pridáme pokrájaný pór (z bielej časti) a niekoľko minút spolu opekáme, kým zemiaky mierne nezhnednú. Všetko osolíme a okoreníme, opatrne zamiešame do zemiakov údenú slaninku a potom krátko pred podávaním zmes posypeme kolieskami póru zo zelenej časti.
(obr. 2)
Kuracie stehná s ovocnou ryžou
Potrebujeme: 200 g dlhozrnnej ryže, 4 kuracie stehná, pol litra kuracieho vývaru (z kocky), 3 lyžice kari, chilli, soľ, korenie, 8 lyžíc oleja, 1 pór, 1 jablko, 1 červenú a 1 zelenú papriku, 4 kolieska ananásu z konzervy, 1 banán, 100 ml smotany, 2 lyžice sherry.
Postup: Ryžu prepláchneme na site horúcou vodou a uvaríme ju vo vývare. Pripravíme marinádu z 1 lyžičky kari, štipky chilli, soli a korenia v 3 lyžiciach oleja. Potrieme ňou stehná. Potom ich opečieme na 4 lyžiciach oleja na prudkom ohni dozlatista, oheň zmiernime a opekáme za občasného obracania asi 20 minút. Mäso vyberieme a dáme na teplé miesto. Na kolieska nakrájaný pór, na kocky pokrájané jablká a papriku podusíme na 1 lyžici oleja. Ananás pokrájame na kocky, banán na kolieska. Ryžu premiešame s banánom, pridáme smotanu, sherry, 2 lyžičky kari a ananás. Ochutíme chilli, osolíme, okoreníme. Ryžu s kuracími stehienkami ihneď podávame.
(obr. 3)
Smotanový maslový koláč
Na 1 plech potrebujeme: Na cesto: 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 250 g cukru, 3 vajcia, 250 g šľahačkovej smotany. Na oblohu: 125 g masla, 250 g cukru, 3 lyžice mlieka, 100 g mandľových lupienkov.
Postup: Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme cukor a vajce, potom pridáme neušľahanú smotanu. Cesto rozotrieme ne plech, vyložený papierom na pečenie. Medzitým premiešame zahriate rozpustené maslo s cukrom a mliekom a touto hmotou potrieme predpečený koláč a rovnomerne ho posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme 20 minút v teplovzdušnej rúre predhriatej na 180 stupňov Celzia.
(obr. 4)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.