vedci? Vraj milovníčky čokolády majú šťastnejšie deti. Podľa ich štúdie sa deti stresovaných matiek, ktoré jedli počas tehotenstva čokoládu, smejú a sú veselšie ako deti matiek, ktoré sa tejto pochúťky vzdali. Takže, ak čakáte dieťatko, s chuťou sa zahryznite do čokolády! To sa týka budúcich mamičiek. Čo však ostatných, veď podľa vlaňajšieho prieskumu u nás kupuje bonboniéry takmer 63 percent ľudí, aj keď ich, pochopiteľne sami nezjeme, ale zje ich ten, komu ich kúpime. Pritom nie sme až takí mimoriadni jedáci čokolády - priemerný občan jej zje za rok vyše kila. Švajčiar, ten si pochutí na jedenástich kilách ročne, Nemec a Belgičan na desiatich a na piatich Američan.
Aké sú klady čokolády: Má sladkú a príjemnú chuť, pôsobí na mozog - uvoľňuje, navodzuje pocity pokoja a odstraňuje stres, je to rýchly zdroj energie pri únave.
Čokoládové mínusy: Čokoládu si spájame s kladnými zážitkami: dostávajú ju často deti, aj dospelí: k osobnému sviatku a pri rôznych príležitostiach, takže niet divu, že ju hľadáme v chvíľach stresu. Môžete si ju dať kdekoľvek, najmä ak ste obeťou čokolády, pretože sa predáva všade a na rozdiel od alkoholu je spoločensky prijateľná.
To, že obsahuje cukor a tuk, spôsobuje priberanie na hmotnosti a kto nepozná mieru, môže mať obavy z obezity. Ak už nemôžete žiť bez čokolády, jedzte aspoň kvalitnú, pretože čím je čokoládový výrok lacnejší, tým menej obsahuje skutočnej "čokolády".
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.